2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

Az unokahúg fogságában

Hitler élete során a legmélyebben valószínűleg féltestvére, Angela lányához, a Gelinek becézett Angela Raubalhoz kötődött. A kedves, életkedvvel teli lány 1927-ben költözött Münchenbe, bácsikája lakása közelébe. Beiratkozott az orvosi egyetemre, és bár Hitlernek meglepő módon nem volt kifogása az ellen, hogy unkahúga felsőfokú tanulmányokat folytasson, a lánynak sem tehetsége, sem kellő szorgalma nem volt az egyetem befejezéséhez.

Gelinek Münchenbe költözésétől kezdve bácsikája parancsolt, utasításai azonban nem mindig estek egybe a lány vágyaival. Amikor személyi sofőrje, Emil Maurice 1927 végén bejelentette, hogy megkérte Geli kezét, Hitler teljesen kikelt magából, olyannyira, hogy alkalmazottja attól tartott, lelövi. Bár idáig nem fajultak az események, a nagybácsi nem sokkal később kirúgta sofőrjét, és miután kiderült, hogy Maurice-nak zsidó ősei is vannak, kapcsolata Gelivel – Hitler fenyegetőzései miatt – végleg megszakadt.

Geli és bácsikája 1929-ben egy lakásba költöztek. Hitler teljesen kisajátította az unokahúgát, aki nem hagyhatta el felügyelet nélkül a lakást, és mindig korán haza kellett érnie. A lányt egy idő után az új ruhák és egyéb ajándékok már nem kárpótolták kellőképpen szabadsága elvesztéséért. 1931. szeptember 18-án, miközben Hitler éppen észak-németországi kampánykörúton járt, Geli bácsikája revolverével mellbe lőtte magát, és belehalt sérüléseibe. A tett okai homályban maradtak. Egyesek szerelmi bánatról, mások kettejük Hitler elutazása előtti éles vitájáról beszéltek, a legvalószínűbb azonban, hogy a lány úgy gondolta, csak így tud megmenekülni a férfi különös, gúzsba kötő szeretete elől. Bár a kettejük közötti szexuális kapcsolat szinte teljesen kizárható, a Hitler részéről megnyilvánuló látens szexuális vonzalomhoz aligha férhet kétség.

Hitlert letaglózta az öngyilkosság után ellene indított sajtóhadjárat, és néhány napig az idegösszeomlás szélén állt. Depressziója azonban nem tartott sokáig. A néhány nappal később, Hamburgban megtartott gyűlésen már ismét elemében volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Maria ReiterGeli RaubalHitler és Eva BraunUnity Valkyrie MitfordWinifred (Wini) Wagner
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár