2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

A Führer brit csodálója

Hitler nem sokkal Eva második öngyilkossági kísérlete előtt ismerkedett meg Unity Valkyrie Mitforddal, a 20 éves angol arisztokrata lánnyal.

Unity 1933-ben részt vett az NSDAP ötödik pártkongresszusán, és a Führer olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy a következő év nyarán Münchenbe utazott németül tanulni. Legtöbbször Hitler törzshelyén, az Osteria Bavaria étteremben tanulmányozta nyelvkönyveit. Néhány hónap elteltével a Führer az asztalához hívta a lányt. Fél órán át beszélgetett vele, a végén pedig a számláját is kifizette.

Az esetet követően Unity az elragadtatás hangján írt Hitlerről édesapjának: „Ez volt életem legcsodálatosabb és leggyönyörűbb [napja] (…) Azt hiszem, én vagyok a legszerencsésebb lány a világon. Számomra ő minden idők legnagyszerűbb embere.”

Hitler azonban csak politikai téren használta ki a lány rajongását. Az 1930-as évek második felében Unity a nácik lelkes propagandistájává vált, és segítségével a Führer az angol társadalom legfelső köreivel is kapcsolatba kerülhetett. Szerelmi viszony – a pletykák ellenére – valószínűleg sohasem alakult ki köztük.

Amikor azonban 1939. szeptember 3-án Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak, Unity teljesen összetört lelkileg, és még aznap főbe lőtte magát. A kísérlet sikertelen volt, de a lány egészségi állapota már sosem lett a régi. A Führer közbenjárására – rövid berni kitérő után – hazatért Angliába. 1948-ban a koponyájában maradt golyó következtébe kialakult agyhártyagyulladásba halt bele.

A bayreuthi barátnő

Az angol születése Winifred (Wini) Wagner, a zeneszerző Richard Wagner Siegfried nevű fiának felesége is meghatározó szerepet játszott a Führer életében. A Wagner család már az 1920-as években is nyíltan támogatta a nemzetiszocialistákat. A sikertelen sörpuccs után a landsbergi börtönben raboskodó Hitlernek a legenda szerint az NSDAP helyi szervezetébe már 1922-ben belépő Wini adta azokat az írószereket, amelyekkel a rab lejegyezte a Mein Kampfot.

Bár Hitler már korábban is állandó vendége volt a Wagner család bayreuthi villájának, látogatásai szabadulása után még gyakoribbak lettek. Mivel Wini férje a férfiakhoz jobban vonzódott, mint hozzá, az asszony számára némi kárpótlást jelentett Hitlerhez fűződő szoros barátsága. Mint oly sok más esetben, valószínűleg itt is csak a Führeren múlt, hogy túllépnek-e a barátságon.

Férje 1930-ban bekövetkező halála után Wini lett a Bayreuthi Ünnepi Játékok főszervezője. A fesztivál fővédnökségét pedig a rendezvényt nagylelkűen támogató és abban remek propagandalehetőséget látó Hitler vállalta magára. Wolf – ahogy Wini szólította – gyakorlatilag a Wagner gyerekek pótpapája lett, és rendszeres levelezést folytatott velük. Az asszony sohasem felejtette el barátságukat, és még a háború után is védelmébe vette Hitlert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Maria ReiterGeli RaubalHitler és Eva BraunUnity Valkyrie MitfordWinifred (Wini) Wagner
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár