2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

Frau Hitler

Hitler még a „Geli-korszak” idején, 1929 őszén, fényképésze, Heinrich Hoffmann üzletében ismerkedett meg az akkor még csak mindössze 17 esztendős fényképészsegéddel, Eva Braunnal. Sokáig kabátokba dugott papírfecnik segítségével adták egymás tudtára kölcsönös szimpátiájukat. Geli halála után Eva úgy érezte, ideje kicsit felpörgetni az eseményeket. Bár Hitler 1932 áprilisában – kapcsolatuk során először – a lakására is felvitte a lányt, találkozásaik nem lettek rendszeresek.

Eva azonban nem sokáig tűrte a bizonytalanságot, és 1932. augusztus 10-ről 11-re virradó éjszaka (már források szerint november 1-jén) apja fegyverével mellbe lőtte magát. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de túlélte a lövést. A történészek többsége szerint Eva az öngyilkossági kísérletet figyelemfelkeltő akciónak szánta. Bár Hitler ezután elintézte, hogy a lány munka nélkül is megkapja a bérét Hoffmanntól, és egy luxuslakásba költöztette Evát, továbbra is kevés figyelmet fordított rá.

A Führer tisztában volt vele, hogy egy nőnek jóval több együtt töltött időre lenne szüksége, ezért sem biztatott senkit azzal, hogy feleségül veszi. Ennek ellenére persze többen is arra számítottak, hogy talán ők törik meg a rideg férfi házassággal kapcsolatos ellenállását. Így volt ez Eva Braunnal is, aki 1935. május 28-án – ezúttal altatókkal – másodszor is véget akart vetni életének. Egyetlen szerencséje, hogy nővére éppen aznap látogatta meg. Második öngyilkossági kísérletét is túlélte.

Bár a Führer környezetében számos olyan nő megfordult, aki bármikor kész lett volna szerelmi viszonyt folytatni a Führerrel, a rendelkezésre álló források alapján úgy tűnik, a diktátor élete végéig hűséges maradt Eva Braunhoz. Ez azonban nem jelentette azt, hogy másként bánt volna vele, mint előző szerelmeivel. Nyilvánosság előtt egyáltalán nem mutatkozott a barátnőjével, nehogy csorba essen tekintélyén, és megváltozzon a német nép róla kialakított képe. Baráti köre előtt is csak 1936-tól vállalta fel a kapcsolatot. Hitler a háttérszerep miatt különböző ajándékokkal, ékszerekkel és ruhákkal igyekezett kárpótolni Evát, és még egy házat is vett neki Münchenben.

A barátnő az 1936 és 1945 közötti éveket az obersalzbergeni rezidencián, a Berghofban töltötte. A hétköznapokban sportolással, társalgással, fényképezéssel és filmezéssel foglalta el magát. Ha azonban Hitler a Berghofon kívül tartózkodott, Evából előtört igazi énje: partikat szervezett, dohányzott, és még táncolt is.

Barátai beszámolója szerint a Führer a háború alatt azt tervezte, hogy Németország győzelme esetén visszavonul Linzbe Evával és kutyájával, hamarosan azonban világossá vált, hogy a terv nem fog teljesülni. Eva 1945. április elején csatlakozott Hitlerhez a Führer-bunkerben, 1945. április 28-ról 29-re virradó éjszakán pedig házasságot is kötöttek. Frigyük csupán néhány órán át tartott. Április 30-án lakosztályukban mindketten öngyilkosok lettek. Evával méreg, Hitlerrel pedig méreg és halántéklövés végzett.

Halálának egyedi körülményei ellenére Eva minden bizonnyal boldogan halt meg. Traude Jungénak, a Führer titkárnőjének néhány órával a halála előtt ugyanis elmondhatta azt a mondatot, amelyre valószínűleg a Hitlerrel való első találkozásuk óta vágyott: „Szólítson csak Frau Hitlernek”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Maria ReiterGeli RaubalHitler és Eva BraunUnity Valkyrie MitfordWinifred (Wini) Wagner
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár