2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Führer és a nők – Hitler szerelmi kalandjai nem egyszer tragikus véget értek

2020. március 22. 12:18 Paul McEvans

Egy kellemes kora őszi emlék

Hitler első szerelme a nála két évvel idősebb, jómódú linzi családba született lány, Stefanie Rabatsch volt. Az ifjú Adolf 16 évesen, 1905 körül ismerte meg a gyönyörű teremtést, és gyerekkori barátja, August Kubizek szerint négy éven át volt belé reménytelenül és távolságtartóan szerelmes. Stefanie később úgy nyilatkozott, fogalma sem volt róla, hogy a félénk fiú ennyire mély érzelmeket táplált iránta.

Hitler közel két évtizeddel később már valóságos szexszimbólumnak számított. Már a sikertelen sörpuccs után a landsbergi börtönben töltött hónapok alatt is rengeteg levelet kapott, ezekben fiatal lányok ajánlották fel neki a testüket. Sokan még fényképet is mellékeltek.

Hitler azonban csak kevesek iránt mutatott érdeklődést. Nőkhöz és párkapcsolatokhoz való viszonyát jól szemlélteti Maria Reiterrel, a berchtesgadeni szociáldemokrata szervezet egyik alapító tagjának lányával kapcsolatos története. Az apjához hasonlóan a szebbik nem fiatal képviselőihez vonzódó Hitler 1926-ban, 37 évesen ismerkedett meg a 16 éves, csinos, szőke lánnyal. Mimi – ahogy a férfi nevezte – a berchtesgadeni Deutsches Haus nevű szálloda földszintjén működő ruhaüzletben segített be apjának, amikor a későbbi Führer flörtölni kezdett vele. Édesanyja néhány héttel a találkozás előtt halt meg rákban, így a labilis lelkiállapotú lánynak roppant módon imponált a híresség közeledése. A politikus több kirándulásra is elvitte Mimit, hamarosan azonban más irányú elfoglaltságai akadtak, és a találkozások abbamaradtak.

Bár a karácsonyra kapott bőrkötéses Mein Kampf valószínűleg megmelengette a lány szívét, és a levelezésük is reménnyel tölthette el, Hitler számára Mimi nem jelentett többet egy kellemes epizódnál. Amikor a hosszú távú terveket szövögető lány erre rádöbbent, felakasztotta magát. Szerencséjére sógora még időben rátalált, és elvágta a kötelet. Bár Mimi később állította, hogy 1931-ben Hitler lakásán lefeküdtek egymással, a történészek erősen vitatják a beszámoló hitelességét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Maria ReiterGeli RaubalHitler és Eva BraunUnity Valkyrie MitfordWinifred (Wini) Wagner
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár