2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika népi hősei: Bonnie és Clyde

2014. május 23. 12:24 MTI

Nyolcvan éve, 1934. május 23-án lőtte szitává az amerikai rendőrség Bonnie-t és Clyde-ot, a híres-hírhedt bűnöző szerelmespárt. A hatóságok haláluk pillanatában 15 emberöléssel, tucatnyinál több bankrablással, autólopással gyanúsították őket, áldozataik között több rendőr is volt, akikkel igazoltatás vagy menekülés közben végeztek. Bonnie és Clyde halála az amerikai bűnözésben egy korszak végét is jelentette.

Modern kori Robin Hood

Bonnie Parker törékeny teremtés volt, alig 150 cm magas, és 45 kilónál nem nyomott többet. Tizenhat évesen már férjnél volt, rosszul sikerült házasságát sohasem bontották fel, halála napján is karikagyűrűjét viselte. (Férjét 1937-ben lőtték le, amikor szökni próbált a börtönből.) Középiskolás korában tehetségről árulkodó fogalmazásokat írt, és nem érte be azzal, hogy negyedosztályú italmérésekben legyen felszolgáló. Clyde "Champion" Barrow, ahogyan magát nevezte, gyors beszédű bűnöző volt, aki kezdetben piti rablásokat követett el, gyűlölte a szegénységet, és szeretett volna híres és gazdag lenni.

Végzetes találkozásuk időpontja: 1930. január 5., a nagy gazdasági válság időszaka. Clyde ekkor huszonegy éves volt, Bonnie tizenkilenc, és egy börtönbüntetését töltő gyilkos felesége. Első látásra megigézték egymást, mégsem tölthettek együtt sok időt: a férfi néhány nappal később egy korábbi ügyéért börtönbe került, ahonnan a Bonnie által becsempészett pisztollyal szökött meg. Elfogták, újra bebörtönözték, s csak két év múlva került feltételesen szabadlábra. A szerelmespár ekkor feladta a polgári élet minden látszatát, halálba vezető útjukat erőszak és bűn szegélyezte.

A törékeny Bonnie

Hamarosan csatlakozott hozzájuk Clyde bátyja, Buck, annak felesége, valamint egy régi barátjuk. Az öttagú csapat üzleteket és bankokat rabolt ki, és ha úgy hozta a szükség, habozás nélkül gyilkolt. (Nagyon sikeresek nem voltak, a rablások során soha nem zsákmányoltak 1500 dollárnál többet.) A rendőrség két éven át bottal ütötte a nyomukat, szerencsével és leleménnyel minden helyzetből kivágták magukat. A gazdasági válság sújtotta Amerikában nap mint nap az újságok címoldalára kerültek, milliók láttak bennük népi hőst, afféle gépesített Robin Hoodot. 1933 júliusában Buck halálos lövést kapott, feleségét elfogták, a "csapat" harmadik tagja néhány hónappal később került rendőrkézre.

Bonnie és Clyde kettesben folytatta. 1934 elején országos szenzációt keltett, amikor betörtek egy texasi börtönbe, és öt foglyot kiszabadítottak, a tűzharcban egy börtönőrt agyonlőttek. A hajszába ekkor már az FBI elődszervezete, a szövetségi szintű bűnügyekkel foglalkozó Nyomozóiroda is bekapcsolódott, ügynökök egész serege gyűjtötte róluk az információkat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár