2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kulcsár Ádám

Hét híres szerető

Boleyn Anna, Madame Pompadour, Marie Walewska, Mata Hari, Eva Brown, Marilyn Monroe, Wallis Simpson

Wallis Simpson

A világ egyik legnagyobb szerelmi történetének, a brit uralkodóház története első szerelmi házasságának VIII. Edward brit uralkodó és az amerikai Wallis Simpson (1896-1986) kapcsolatát szokták emlegetni. A kitűnő öltözködési stílusáról és jó modoráról is ismert leány 1916-ban elkötelezte magát az amerikai haditengerészet egyik pilótája mellett, akit munkája hamarosan a Távol-Keletre rendelt, az asszony pedig követte őt. Hűsége azonban nem bizonyult töretlennek: szerelmi afférba keveredett egy argentin diplomatával, majd Kínában az olasz külügyminiszterrel, Galeazzo Ciano gróffal, Mussolini vejével szűrte össze a levet.

Második házassága idején – mely során felvette a Simpson nevet – Angliába költözött, ahol az asszony belevághatott a hajózási üzletbe, amelyet a válság nem érintett. A brit társasági eseményeken ismerkedett meg Edward walesi herceggel, akinek Wallist a herceg aktuális szeretője, Lady Furness mutatta be. 1934-ben, amíg férje sorra bukott bele a különböző pénzügyleteibe, az asszony maga „váltotta le” Furnesst a herceg ágyában. A trónörökös mellett más szeretőket is tartó Wallis az összes asszonyt elkergette a herceg körül, aki szolgai módon kezdett függeni kedvesétől. A királyi család nem nézte jó szemmel a viszonyt, mivel az a hivatalos kötelezettségeitől egyre jobban eltávolította a trónörököst. 1936. január 21-én Edwardból a Brit Monarchia uralkodója lett, s mivel nem talált más módot arra, hogy feleségül vegye az asszonyt, csak ha lemond a trónjáról, erre még az év végén sort kerített. Miután Wallis is elvált második férjétől, 1937. június 4-én az elhunyt V. György 72. születésnapján egybekeltek.

A Hitler által is szimpatikusnak mondott Wallis – akit eleinte nem akartak elismerni Windsor hercegnéjeként – férjével Franciaországban telepedett le. A királyi családhoz fűződő viszonyuk folyamatosan javult, ma mindketten a windsori kastély közelében fekvő Royal Burial Ground-ban alusszák örök álmukat. Wallis Simpson sírfeliratán pedig ez áll: ”Wallis, Windsor hercegnéje”.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2013. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár