2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Királyságok a mai Európában

2013. április 16. 17:56

Dánia

Dániában a királyság intézménye egészen a 10. századig, a vikingek idejéig nyúlik vissza, így a skandináv ország Európa egyik legrégebbi monarchiája. Eleinte a király személye választható volt, 1660-ban azonban örökletessé vált. 1849-ben az új alkotmány értelmében az ország államformája alkotmányos monarchia lett, az 1953. március 27-i öröklési törvény pedig bevezette a női öröklés lehetőségét is. A jelenlegi, Schleswig-Holsteinből származó királyi család, a Glücksburg hercegi família az Oldenburgi-ház egyik oldalága, így rokona a norvég királynak, s az egykori görög uralkodónak. A dinasztia 1863-ban került Dánia trónjára, korábban csak kisebb hercegségeket igazgatott a teljes nevén Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház.

A dán királyi család

A Dán Királyság magában foglalja a Feröer-szigeteket és Grönlandot is, amelyek bár Dánia részei, mégis külön belső igazgatási joggal bírnak. Alkotmányos királyságról beszélünk, így az uralkodónak pártsemlegesnek kell lennie, az államigazgatásban csupán ceremoniális szerepet tölt be. A törvények szerint a végrehajtói hatalom a dán kormányon keresztül még mindig a királyi családé, ám a gyakorlatban ma már nincsen nélkülözhetetlen szerepe a politikai döntéshozatalt illetően.

A dán királyi család egyik rezidenciája, a Marselisborg Palota

Az uralkodó kiállításokat nyit meg, évfordulókon vesz részt, s hivatali beiktatásokat végez, mindezeken kívül a három alapvető jogát gyakorolja: konzultál, tanácsot ad és figyelmeztet. Jelenleg a 80 százalékos támogatottságú monarchia élén 1972 óta az 1940-ben született II. Margit áll, a trónörökös pedig legidősebb gyermeke, Frigyes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár