2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Királyságok a mai Európában

2013. április 16. 17:56

Miniállamok

Európa hat miniállamából négyben található monarchikus államforma: Andorrában, Liechtensteinben, Monacóban és a Vatikánban. A Spanyolország és Franciaország között, a Pireneusokban megbúvó Andorra kicsiny országa igen tekintélyes múlttal rendelkezik. A hagyomány szerint a Nagy Károly által létrehozott hercegség végső államformája már 1278-ben létrejött. A függetlenné váló ország élére a francia Foix grófja és Urgel püspöke lépett, megelőzve ezzel a világi és egyházi vezetés közti konfrontációt. A közös fennhatóság mind a mai napig fennmaradt, bár ma már nem Foix grófjai irányítják Andorrát, ugyanis 1607-től a mindenkori francia államfő vette át a grófi szerepkört. Jelenleg Joan Enric Vives Sicília püspök és François Hollande francia elnök áll a miniállam élén.

II. Albert monacói herceg házasságkötése

Az 1719-ben formálisan létrejövő Liechtenstein államformája csupán 1921 óta alkotmányos monarchia, élén a modern világ leggazdagabb családjainak egyike, a Liechtenstein-család tagja, az 1989 óta regnáló II. János Ádám fejedelem áll, utóda fia, Alajos. A világ második legkisebb országát, a mintegy 1,93 négyzetkilométeren elterülő Monaco városát 1215-ben alapították, s a 13. század vége óta a Grimaldi család befolyása alatt áll. Hivatalosan 1861-ben a francia-monacói szerződésben ismerték el függetlenségét, ám az egykor Szardínia protektorátusába tartozó állam a megállapodás keretében kénytelen volt átadni Nizzát és vidékét Franciaországnak. Az 1911-es alkotmány révén alkotmányos monarchiává lett Monaco (addig abszolút hatalma volt a hercegnek) élén 2005 óta az 1958-ban született II. Albert áll, aki az államfői tisztséget tölti be, míg a végrehajtó hatalmat gyakorló államminisztert (azaz a kormányfőt) a francia kormány által kijelölt franciákból a herceg választja meg.

A monacói herceg hivatalos rezidenciája

A több mint ezer éves múlttal büszkélkedő Pápai Állam a 19. század közepére vesztette el függetlenségét, s csupán az 1929-es lateráni szerződésben nyerte vissza az Olasz Királyságtól. A világ legkisebb területű (0,44 négyzetkilométer) államának élén jelenleg Ferenc pápa áll, utódját a bíborosi konklávé választja meg. A Vatikán államformája teokratikus monarchia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár