2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

Abu Mena

Az egyiptomi Abu Mena Wadi el-Natrun és Alexandria városa között helyezkedik el, utóbbitól 45 kilométerre délnyugatra. A kora keresztény város temploma, keresztelőkápolnája, középületei, utcái, kolostorai, házai és műhelyei mind az i. sz. 296-ban elhunyt alexandriai Menasz nevű katonamártír sírja közelében épült.

Menasz Diocletianus hadseregének egy tisztje volt, aki győzelmük után megtagadta a keresztények megöletésére vonatkozó parancsot, s kijelentette: ő is ehhez a valláshoz tartozik, aminek hatására több ezer keresztény követte példáját.

A legenda szerint a mártírrá lett Menasz földi maradványait Frígiából egy teve szállította Alexandria felé, ám az állat egy idő után nem volt hajlandó továbbmenni. Ahol megmakacsolta magát, nem sokkal később víz tört fel, s néhány évtized múlva város nőtt ki a földből. Az 1900 óta tartó ásatások azt mutatják, hogy Abu Mena az 5-6. században fejlődött igazán.

Szent Menasz ereklyéi szerte a világon megtalálhatóak: Heidelbergben (Németország), Milánóban (Olaszország), Jugoszláviában, Marseilles-ben (Franciaország), Dengelában (Szudán) és Jeruzsálemben (Izrael) is.

Az 1979-ben a világörökségi listára felvett Abu Mena-i helyszínt a növekvő talajvízszint miatt 2001-ben a veszélyeztetett listára helyezték át. Az ősi város emlékeit körülvevő agyag instabillá tette az alapokat, s újabban az épületek összedőlése fenyeget.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!