A vörösterror 133 napja

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

Liverpool történelmi kikötője

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága 2012. júniusi szentpétervári tanácskozásán nyilvánította veszélyeztetett világörökséggé a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt Liverpool történelmi kereskedelmi kikötőjét. Az angol város világhírű kikötőjének hat helyszínét alig nyolc évvel ezelőtt emelték világörökségi rangra.

Az említett projekt a városközpont északi részén lévő történelmi kikötőhelyeket érinti. Megvalósulása esetén azonban jelentősen megváltozna a világörökségi rész arculata és látképe – indokolta döntését a világörökségi bizottság, hozzátéve, hogy a fejlesztési program megtörné a 18-19. századi kikötő egységes képét és elszigetelné az egyes részeket.

Liverpool fontos szerepet játszott a Brit Birodalom újkori terjeszkedésében, s a tömegszállítás jelentős kikötőjévé vált, például a beérkező rabszolgák vagy az Északnyugat-Európából Amerikába vándorlók is itt szálltak fel, illetve le hajóikról. Liverpool úttörő volt a korszerű rakodótechnika, a közlekedési rendszerek és a kikötői irányítás terén is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!