2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megemlékezések a roma holokauszt nemzetközi emléknapján

2012. augusztus 2. 10:37 MTI

A holokauszt roma áldozataira emlékeznek csütörtökön országszerte; történészek több tízezerre teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban haltak meg a második világháború során.

A fővárosban a Holokauszt Emlékközpontban csütörtök délután tartanak megemlékezést; beszédet mond Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagjai közül Schiffer András, országgyűlési képviselő és Balogh András, továbbá Izsák Rita, a Tom Lantos Intézet igazgatója.

A megemlékezést lezáró mécsesgyújtás és zenei műsor után a résztvevők csatlakoznak a hagyományos koszorúzáshoz a Roma Holokauszt Emlékműnél a IX. kerületi Nehru parton. Az emlékműnél rövid beszédek hangzanak el, ökumenikus ima lesz, majd neves roma művészek, állami és civil szervezetek, illetve a magyarországi nagykövetségek képviselői is elhelyezik a megemlékezés koszorúit.

Nyíregyházán még a délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a II. világháborúban auschwitz-birkenaui gyűjtőtáborokban meghalt roma emberek tiszteletére.

Miskolcon a Romano Teatro Kulturális Egyesület szervezésében tartanak megemlékezést, míg Pécsen a Lánc utcai parkban, Békés városában az I. és a II. világháborús emlékműnél lesz megemlékezés. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár