2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mitől őrülnek meg a diktátorok?

2012. május 21. 16:24

Sasha Baron Cohen legújabb vígjátéka, A diktátor, egy észak-afrikai uralkodó kirívó hatalomgyakorlási módját állítja pellengérre. Az extravagáns Aladeen parancsnok személye és hatalommániája ugyan csak a képzelet szüleménye, mégis azt mondhatjuk, hogy a filmkészítőknek volt honnan meríteniük a hollywoodi produkció alapötletéhez. Felmerül a kérdés: miért tettek és tesznek őrült, megmagyarázhatatlan dolgokat időről-időre az autoriter politikai vezetők? Pszichológusok válaszolnak.

Nárcizmus, paranoia, szadizmus

A Cohen által megformált karakter luxuskörülmények között, Wadiyában él, és női testőrökkel az oldalán tengeti gondtalan napjait. A film – amely a múlt héten került a magyarországi mozikba – arról szól, hogy a diktátort New Yorkba hívják, ahol az ENSZ közgyűlése előtt kell beszédet mondania, de hamarosan egy furcsa véletlennek köszönhetően a számára eddig teljesen ismeretlen nagybetűs élettel kell szembesülnie. Ugyan a főszereplő alakja nem valós, kiáltó hasonlóságok fedezhetők fel közte és a tavaly meggyilkolt líbiai vezető, Muammar Kadhafi között.

„A diktátorok az önbecsapás áldozatává válnak, s előbb-utóbb azt gondolják, hogy bármit állítanak, az rendben van” – nyilatkozta a Kim Dzsong-il, Hitler és Sztálin személyét vizsgáló coloradói pszichológusprofesszor, Fred Coolidge, aki úgy véli: az ilyen vezetők személyiségzavarai ugyanazon elemekből állnak, mint például a nárcizmus, a paranoia és a szadizmus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár