2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Nem bolygatják Pápán az ősi sírokat

2012. április 12. 13:45 MTI

Nem bolygatják a pápai főtér alatt talált ősi temetőt, inkább más műszaki megoldást alkalmaznak a felújítás során - mondta Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. igazgatója a szerdai helyszíni bejárás után.

Korábban Kiss Róbert, a megyei Laczkó Dezső múzeum régésze számolt be arról, hogy a pápai főtér-rekonstrukció során 2010-ben és 2011-ben feltártak kora újkori temetőt. A régészek azt is tudják, hogy a templom nyugati oldalán Árpád-kori sírok vannak.

A múlt héten a főtéri földmunkák közben egy hasonló temetőre bukkantak: a Plébániasoron a kivitelező az útépítés alépítményi munkáit végezte, úgynevezett tükröt készített, vagyis az út pályaszerkezetéig (30-40 centiméter mélyen) leszedte a felesleges földet, és megmérte az altalaj teherbíró képességét. Mint kiderült, az olyan gyenge, hogy ki kell cserélni szemcsés anyagra, máskülönben az újonnan lerakandó gránitburkolat megsüllyed.

Németh Tamás akkor arról is beszélt, hogy nem nagy területről, csak 100-150 négyzetméterről van szó, a főtér átalakítását azonban régészeti felügyelet alatt végzik, a Laczkó Dezső Múzeum régészei pedig leállították a további munkát.

Szerdán a múzeum munkatársaival helyszíni bejárást végeztek, ennek befejeztével mindenki számára kedvező megoldást választottak: az ősi sírokat (amelyekről feltárás hiányában nem lehet eldönteni, hogy kora újkoriak vagy Árpád-koriak) nem bolygatják; több földet nem távolítanak el, a területet geo textillel fedik le és megerősített pályaszerkezetet alakítanak ki - tájékoztatott az igazgató.

Hozzátette: így a régészeti lelet a földben marad, a kivitelező pedig folytathatja a megkezdett munkát. A főtéri rekonstrukció a tervek szerint idén szeptemberre fejeződik be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár