2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Világörökség lehet a Chauvet-barlang

2011. december 12. 10:37 MTI

Egy francia milliárdos vezetésével társaság alakult annak érdekében, hogy a Chauvet-Pont-Arc barlangot, amelynek falain a lascaux-ihoz hasonlóan az ősember művészetének felbecsülhetetlen értékű alkotásai láthatók, a világörökség részévé nyilvánítsák.

A Szajna parton lévő Quai Branly múzeumban a héten megrendezett prezentáción Marc Ladreit de Lacharriere üzletember, a társaság elnöke és barátai ismertették a dossziét, amelynek alapján a barlang szerelmesei el szeretnék érni, hogy Franciaország jövőre kezdeményezze a hely felvételét az UNESCO világörökségi listájára.

Az 1994-ben felfedezett, a lascaux-inál háromszor nagyobb, de annál kevésbé ismert, több száz állatrajzot tartalmazó lelőhely a délnyugat-franciaországi Ardeche megyében található. Idegenforgalmi kiaknázása érdekében (a lascaux-i példát követve) 2014-re mesterséges barlangot kívánnak építeni, amelyben a turisták az eredetire emlékeztető környezetben csodálhatják meg az akár 36 ezer évvel ezelőtti állatrajzok másolatait.

Akárcsak Lascaux-ban, Chauvet esetében is azért van szükség a pótbarlang létrehozására, mert az ősember rajzainak fennmaradását az tette lehetővé, hogy a külvilágtól elzárt mikroklíma megőrizte az eredeti környezetet. A turisták, sőt még a kutatók által is a zárt térbe behurcolt külső anyagok, baktériumok, gombák Lascaux-ban már olyan mértékben veszélyeztették a falfestményeket, hogy a barlangot le kellett zárni és még a kutatását is korlátozni kellett - emlékeztetett a francia sajtó.

Franciaország évente két javaslatot tehet az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezetének, amely dönt a jelenleg 936 helyszínt - közte nem kevesebb mint 37 francia nevezetességet - tartalmazó világörökségi lista bővítéséről és ellenőrzi a követelmények tiszteletben tartását. Magán az országon belül is több helyszín verseng pusztán azért, hogy újabb hivatalos jelöltté válhasson. Chauvet pártolói jó eséllyel rendelkeznek, mivel mind a megye, mind a tartomány, mind a francia állam képviselői támogatják a tervet. De még abban az esetben is, ha felvételét már jövő februárban, a legközelebbi jelölési határidőben javasolná Párizs, leghamarabb 2013-ra nyerhetné el a címet.

A baráti társaságot vezető milliárdos üzletcsoportja egyébként a Fitch hitelminősítő cég egyik tulajdonosaként ismert. Erre utalva jegyezte meg a Branly múzeumban rendezett prezentáció egyik résztvevője, hogy a Chauvet-barlang minősítéséhez nem férhet kétség, biztosan AAA osztályzatot érdemel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár