2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bélyegkülönlegességek 2012-ben

2011. október 10. 09:38 MTI

A magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek a Magyar Posta 2012. évi alkalmi bélyegei.

Jövőre 22 alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátását tervezik; a tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és külföldi gyűjtők által kedvelt hagyományos sorozatok folytatása is - közölte a Magyar Posta Zrt.

Születési évfordulóján Ferenczy Károly festőművész, Várkonyi Zoltán rendező, Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus, Ottlik Géza író, műfordító, Örkény István Kossuth-díjas író, Solti György karmester, zongoraművész, valamint Karády Katalin színművész tiszteletére jelenik meg bélyeg.

A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein a Magyarországon honos ragadozó madárfajok, a Magyarország flóráját szemléltető bélyegsorozat következő két címletén a pándi meggy és a kécskei rózsabarack jelenik meg. A 2012. évi nemzetközi vonatkozású sportesemények közül a labdarúgó Eb és a londoni olimpia kerül postabélyegre, míg a magyar olimpiai érmeseket bemutató Olimpiatörténet elnevezésű bélyegblokk-sorozat az 1948-as londoni olimpiát dolgozza fel.

A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye centenáriuma és a rozgonyi csata 700. évfordulója alkalmából is jelenik meg bélyeg. Reprezentatív bélyegblokk kerül a postákra a Titanic emlékére, az új exkluzív filatéliai sorozat az Országházat, a magyarországi zsinagógákat felvonultató sorozat a bajai és a kiskunhalasi zsinagógát mutatja be. Folytatódik az Idegenforgalom és az Egészségturizmus-Gyógyfürdők sorozat is: előbbi a 100 éves Debreceni Egyetemet és a Puskás Tivadar Technikumot, utóbbi a Király és a Rudas Fürdőt ábrázolja.

A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív jövőre a 100 éves Magyar Cserkészszövetséget köszönti.

Az Információs Társadalom Világnapja - Intergenerációs Szolidaritás témában bélyegtervezési pályázatot írt ki a Magyar Posta a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói részére. A legjobb terv forgalmi bélyeg formájában jelenik meg.

A forgalmi bélyegek között a Húsvét, Karácsony, Bútortörténet és a Védett hazai virágok témák jövőre is sorra kerülnek. A tervek szerint mese- és képregényfigurákat ábrázoló, valamint jókívánságok és üdvözletek témájú címleteket is bocsátanak ki. Egyeztetés alatt állnak még a külföldi postákkal közös alkalmi bélyegkibocsátások, valamint a Finnugor népek VI. világkongresszusához kapcsolódó bélyeg megjelentetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár