2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Megtisztítják a Kőedény-síkságot

2011. szeptember 15. 13:03

Aknamentesítők és az UNESCO régészei tisztítják meg a laoszi Kőedény-síkságot, így a projekt eredményeként a térség ősi emlékhelye újra biztonságos lehet.


A szakemberek az UNESCO segítségével alakítják át a laoszi Kőedény-síkságot, amelynek területén számos ősi kőalkotás található. A korábban ásatásokat folytató japán és laoszi régészek temetkezési megalitként határozták meg a sajátos alkotásokat, ugyanis emberi maradványokat és sírmellékleteket találtak a kőedények környékén. Az építmények keletkezésének idejét i. e. 500 és i.sz. 500 közé helyezték. Az archeológusok szerint az "edényeket" eredetileg befedték, néhány erre szolgáló kőlapot pedig már meg is találtak, azonban ezek általában fából vagy rattanból készülhettek.

Az UNESCO alkalmazásában álló Julie van Den Bergh eddig háromezer kőedényt számlált össze a laoszi Csieng Kuang tartomány kilencven helyszínén. Az alkotások nagy része több mint három méter magas, és néhány tonna súlyú; anyaguk lehet homokkő, gránit vagy mészkő. Bergh a manchesteri MAG (Mines Advisory Group) aknamentesítő csoportjával dolgozik, ugyanis a helyszín rendkívül veszélyes az aknák és a fel nem robbant amerikai bombák miatt, ezért az archeológusok együttműködnek a tűzszerészekkel a leletek megmentése érdekében.

Az UNESCO projekt jelenleg zajló IV. fázisában a szakemberek turistaközpontot állítanak fel, és a tájékoztató anyagokat készítenek az odalátogatóknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár