2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Náci guminők a szifilisz "frontján"

2011. július 14. 17:04 The Daily Mail

Himmler guminőkkel akarta védeni a Harmadik Birodalom katonáit a lopakodó ellenség, a szifilisz ellen – állítja egy új könyv.


A különleges projekt 1940-ben kezdődött el Heinrich Himmler parancsára, ugyanis az SS hírhedt vezetője szilárdan hitte, hogy a legnagyobb veszélyforrást Párizsban a konzumhölgyek jelentik – derült ki Graeme Donald legújabb könyvéből, a Mussolini's Barber című munkából. A Himmler által is érzékelt probléma valóságmagját az a tény szolgáltatta, hogy a második világháború folyamán a szifilisz robbanásszerű terjedése hatalmas problémát jelentett az egészségügyi hatóságok számára.

A gumibabákkal való kísérletezés a megszállt Jersey szigetén kezdődött, a St. Hellier laktanya területén. A modell szerepére a magyar származású Kathe von Nagy színésznőt kérték fel, aki érthető okokból nemet mondott a korántsem megtisztelő felkérésre. A tanácstalan tervezők végül a náci propagandába jobban beilleszthető szőke hajú, kék szemű modell mellett döntöttek, melynek anyagául nyújtható és rugalmas polimerek szolgáltak. A végeredmény a megalomán ötleteiről is elhíresült SS vezért olyannyira lenyűgözte, hogy maga is rendelt ötvenet a birodalom szolgálatába állítandó gumi amazonok közül.

A projektet azonban ismeretlen okok miatt 1942-ben leállították, a felszerelés és a tárgyi emlékek megsemmisültek a drezdai bombázás során. Arthur Rinknek, a különleges kutatásban egykoron résztvevő német szobrásznak köszönhetően azonban fény derült a guminő-történelem ezen fontos, ámde elfeledett fejezetére. A könyv szerzője hozzátette: a Barbie-baba történetének kutatása során bukkant rá a bizarr történetre.

Donald egy másik érdekes esetről is beszámol könyvében: a szerző szerint valószínű, hogy a népszerű gyermekjáték, a Barbie baba „ihletője” az 1950-es években népszerű német szexuális gumibaba volt. A kultikus Barbie tervezője, Ruth Handler és férje, Elliot Handler 1956-ban az akkori NSZK-ba látogattak, ahol a fodrászüzletekben és az éjjeli klubokban árulták a titokzatos babákat. Donald szerint a gumibaba eredetei funkcióját akkor még nem ismerő Ruth vásárolt egyet, a tehetséges tervezőnő a példányt pedig felhasználta a Barbie megalkotásakor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár