2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pornót forgatott az NDK hadserege

2008. március 31. 11:00

Bár a kommunizmusban az erotika hivatalosan a hanyatló nyugat ópiumának számított, az egykori NDK fegyveres erői saját pornófilmeket készítettek - derült ki egy múlt héten bemutatott dokumentumfilmből. Az alkotásokat csak a katonai főtisztek és a kifelé prüdériával tüntető keményvonalas politikusok nézhették meg.

Az egykori kommunista titkosszolgálat, a Stasi archívumában őrzött pornórészleg titkai a múlt héten váltak közismertté, amikor a kelet-németországi MDR csatorna egy erről készített dokumentumfilmben ismertette a furcsa alkotásokat. A filmben bemutattak eredeti jeleneteket is, így mindenki láthatta, ahogy a hadsereg női beosztottjai leszbikus csókokat váltottak egymással, vagy éppen sisakban, félmeztelenül pózoltak a katonai parádékon.

A három részes sorozat első, Pornografie made in GDR (Pornót készítettek az NDK-ban) címet viselő epizódja bemutatta, hogy a Varsói Szerződés tagállamai közül a legnagyobb haderővel bíró NDK-ban egy 160 fős filmes stáb készítette az amatőr pornót. A stáb egykori tagja, a ma 57 éves Dietmar Schürtz színészként vett részt a forgatásokon, és egy interjúban elmondta: a különleges egységet 1982-ben hozták létre, és 1989-ig, azaz a rezsim összeomlásáig 12 filmet készítettek.

Az alkotásokat titokban, de az idősebb tisztek jóváhagyásával készítették, és azok bemutatásán az ország katonai és politikai elitjének minden prominens tagja jelen volt. A filmeket 16 milliméteres kamerákkal vették fel, és stúdióként egy katonai kórházat használtak. A filmben szereplő, "szexéhes nőket" Schürtz szerint a seregben szolgáló fiatal civil nők közül válogatták ki. Szerinte amikor felkérték őket, szinte mindannyian azonnal igent mondtak a szereplésre.

Az erotikus klipek stílusa a dokumentumfilm szerint a korai skandináv pornófilmekre hasonlított. Az egyik bemutatott jelenetben például egy munkás vár orvosi konzultációra, majd egy doktornő lép be a terembe, és utasítja a férfit, hogy vetkőzzön félmeztelenre. Amikor a férfi emlékezteti őt, hogy csak az autóját jött megszerelni, a doktornő letépi magáról a köpenyt, és a férfire veti magát, mondván: hálás azért, hogy valaki megszereli az autóját a nyersanyaghiánnyal küzdő országban.

A filmek éles kontrasztban állnak az kommunista állami prüdériával, amelynek keretében a nyugati szexfilmeket egytől egyig betiltották, és az erotikus magazinokat is mind elkobozták a határon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár