2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fotókiállítás nyílt Gagarinról az ELTE-n

2011. április 20. 10:43 MTI

Gagarin 50 címmel rendezett fotókiállítást a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ. A keddi ünnepélyes megnyitón Valerij Kubaszov, Farkas Bertalan és Szergej Krikaljov űrhajósok is megjelentek, s az esemény után autogramokat is osztottak rajongóiknak.

A Ruszisztikai Központ előtti folyosón rendezett kiállításon tablókba rendezett képek és korabeli híradások mutatják be a világ első űrhajósát és az 1961. április 12-i történelmi esemény részleteit. Az üvegtárlókban pedig Jurij Gagarin nevéhez fűződő emlékeket gyűjtöttek össze, például egy korabeli pilótasapkát, emlékbélyegeket, de még egy a Gagarin Hőerőműből, azaz a mai Mátrai Erőműből származó kerámiatálat is bemutatnak.

A kiállítás megnyitóján Kubaszov - aki Gagarinnal együtt vett részt az űrprogramban - az űrhajózás rövid történetéről és a mai napig sikeresen használt rakétatechnológiáról is mesélt. Az akkori technológiával még nem lehetett megoldani, hogy az űrhajós a kabinnal együtt érjen földet, így a pilótának az alsó légkörbe érkezve katapultálnia kellett - magyarázta Kubaszov. Hozzátette, hogy Gagarint 1967-ben Komarov űrhajós tartalékának választották, de a Szojuz-1 katasztrófája miatt az akkori vezetés úgy döntött, hogy a Szovjetunió hősét megkímélik az ilyen veszélyes kalandoktól, és többé nem engedték repülni.

"Az űrutazásra való felkészüléskor magam is láttam Gagarin kapszuláját. A parányi gömböt nézve el is gondolkodtam, hogy jó ötlet volt-e a focizás helyett űrhajósnak menni" - mondta mosolyogva Farkas Bertalan. "Gagarin 108 perces utazásától kezdve fantasztikus fejlődésen ment keresztül a technika egészen addig, hogy Szergej Krikaljov 6 küldetés során több mint 800 napot töltött az űrben" - hangsúlyozta Krikaljovra mutatva az első magyar űrhajós.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár