2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nyolcezer éves múltra tekint vissza a kokarágás

2010. december 6. 11:07 BBC News, MTI

A perui gyűjtögető törzsek már nyolcezer évvel ezelőtt felfedezték maguknak a kokarágás gyakorlatát - derült ki régészeti leletekből.

Az amerikai Vanderbilt Egyetemen dolgozó Tom Dillehay és munkatársai Peru északnyugati részén végeztek ásatásokat, ahol egykor gyűjtögető törzsek éltek. A kedvező környezeti feltételeknek hála, rendkívül jó állapotban maradtak meg a már letűnt civilizáció maradványai.

A szakemberek a házak égetett padlói alatt bukkantak rá az egyedülálló bizonyítékoknak számító, alaposan megrágott kokalevelekre és kalciumban gazdag kövekre. Az ilyen kövek kiégetésével meszet lehet előállítani, amelyet ha együtt rágnak a kokalevéllel, akkor annak több aktív kémiai összetevője szabadul fel.

A brit Antiquity című folyóiratban megjelent tanulmányukban a régészek arról számolnak be, hogy a mostani felfedezés legalább háromezer évvel korábbra tolja a kokalevelek első használatának idejét. A levelek egy sor különböző kémiai összetevőt, úgynevezett alkaloidokat tartalmaznak. A modern korban ezek közül a kokain a legismertebb anyag, amelyet bonyolult vegyi eljárással vonnak ki (és tisztítanak meg) a levelekből.

A kokalevelek gyógyászati célú rágcsálásának gyakorlatára már hosszú ideje úgy tekintenek, mint ami legalább egyidős az inka civilizációval. A korábbi bizonyítékok már eddig is nagyjából háromezer évvel ezelőttre helyezték a kokarágás kezdetét, ám a kalciumtartalmú kövek használatát inkább csak a közelmúlt fejleményének tartották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár