2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A kábítószerek több ezer éves történelme

2010. november 15. 09:22 MTI

Ezer színben ragyogó videó installációk, ópiummámorban született műalkotások és egy egész termet átszelő vízipipaszobor segítségével kalauzolja végig az érdeklődőket a kábítószerek 3500 éves múltján a londoni Wellcome Collection múzeum kiállítása, amelynek célja, hogy megismertesse az emberekkel a drogkultúra alig ismert, de lenyűgöző történelmét.

A High Society (Felső Tízezer) című tárlat az ópiumfogyasztás időszámításunk előtti gyakorlatától kezdve egészen a napjainkban évi 320 milliárd dollárt felölelő, illegális drogkereskedelemig követi végig a kábítószerek történelmét. A kiállítás 200 műalkotást vonultat fel, köztük ópium-ihletésű festményeket, írásokat, művészi videofelvételeket és hatalmas ábrákat, amelyek a mai drogkereskedelem véres útvonalát követik végig. Az úgynevezett gyónósarokban a látogatók is elmesélhetik a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos saját élményeiket, persze teljes névtelenségbe burkolózva.

A látványos kiállítás egyik célja, hogy eloszlassa a ma használt illegális drogokkal kapcsolatos negatív előítéleteket és megmutassa, hogy sokkal több rejlik az "anyag" mögött, mint, ahogy azt a legtöbben gondolják - mondta Caroline Fisher, a kiállítás egyik társ-kurátora. Nagyon sok olyan szer, amelyet ma már szabadon fogyasztanak az emberek, például az alkohol, a koffein, vagy a dohány, egykor tiltott anyagok voltak, és a világ néhány pontján még ma is azok. "A legtöbb ember alig tud valamit a kábítószerek 1960-as évek előtti történelméről. Azt hiszik, hogy a drogkultúra nagyjából 50 évvel ezelőtt kezdődött. A valóságban azonban egy hosszú és lenyűgöző múlt áll mögötte" - tette hozzá.

A tárlat legrégebbi darabja egy i.e. 1500-ból származó, ópium tárolásra használt, mákformájú agyagkorsó. A hat szekcióra osztott kiállítás egyik részében a látogatók megtudhatják, hogy a különböző korok egyes társadalmai mely kábítószereket tartották jónak és melyeket rossznak, és milyen eszközöket használtak a szerek fogyasztásához. A tárgyak között viktoriánus kori pipa, a drog intravénás beadásához szükséges korabeli fecskendő és egy digitális marihuána párologtató (a veszélyes mérgek kiszűrésére) is szerepel.

"Ez egy olyan téma, amely kapcsán az emberek véleménye nagyon élesen megoszlik az egyik, vagy a másik irányba. Mi éppen azt próbáljuk elérni, hogy mindkét oldal megszabaduljon a maga előítéleteitől" - mondta Mike Jay, a kiállítás másik társ-kurátora. "Azt szeretnénk, hogy az embereknek sokkal szélesebb történelmi és kulturális rálátása legyen a dologra" - tette hozzá az író-történész, akinek High Society: Mind-Altering Drogs in History and Culture (Felső tízezer: tudatmódosító szerek a történelemben és a kultúrában) című könyve is megtalálható a kiállításon. A High Society ingyenesen megtekinthető egészen 2011. február 27-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár