2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jégbe fagyva akadtak a Szent Annára

2010. szeptember 14. 14:55

Közel száz év múltán rábukkantak annak az orosz északi-sarki expedíciónak a nyomaira, amelynek története egy később kultikussá vált regény cselekményéül szolgált.

Orosz kutatók szerint a Ferenc József-szigetek közelében, a Jeges-tengeren talált emberi csontok és hajónaplóoldalak Georgij Bruszilov szerencsétlenül járt expedíciójának nyomai. A csapat 1912-ben a Szent Anna nevű kétárbocoson indult útnak Szentpétervárról Vlagyivosztok irányában, hogy elsőként kísérelje meg az északi átjárón való átkelést.

Küldetésük azonban kudarccal végződött, két évi utazás után a Szent Annát végleg fogságba zárta a sarkvidéki jég. A 24 hajóst számláló legénység 11 tagja útnak indult, hogy gyalogszerrel érje el a szárazföldet, közülük ketten, beleértve Valerian Albanov navigátort, értek el Ferenc József-földre. A többiek sorsa mindmáig rejtély - mondta az expedíció történetét kutató szakemberek vezetője.

Az Oleg Prodan vezette csapat idén nyáron bukkant a Szent Anna nyomára, az első leletekre - egy emberi csontvázra, karórára, kanálra, késre, illetve rumosflaskák aljából eszkábált napszemüvegre és egy hócipőre - mindössze ötnapi kutatás után bukkantak rá. Emellett megtalálták a hajónapló néhány, 1913-as keltezésű lapját, amely bepillantást engedett a legénység életébe.

Valerian Albanov emlékiratai 1917-ben jelentek meg, ezek ihlették Venyjamin Kaverin Két kapitány című sikerregényét, amely 1946-ban Sztálin-díjat hozott a szerzőnek, és a kor kultikus szovjet regényei közé avanzsált. Az 1947-ben magyarul is megjelent mű szerzője az Északi-sark felfedezőit idézte lelkesítő példaként a szovjet ifjúság háborús nemzedék elé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár