2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már az őskorban is divat volt a bőrnadrág

2010. június 13. 17:02 MTI

A történelem előtti időkben, vagyis mintegy 4200 évvel ezelőtt is nagy divat volt a bőrnadrág - derült ki egy régészeti tanulmányból, amely a svájci Schnidejoch-gleccser olvadásakor felszínre került ősi lábszárvédőket vizsgálta.

A történelem előtti idők divatjáról árulkodó lábszárvédők még 2003-ban, a berni felföldek és Valais között elterülő Schnidejoch-gleccser olvadásakor kerültek a felszínre.

A 4900, illetve 1100 éves leletek között számtalan műtárgy, nyíl, érme, cipőpánt található. "A nyers állatbőr és a csontok összedolgozása egy olyan ellenálló anyaggá, amely véd a víz, a baktériumok, a sérülés, valamint a hő ellen, valószínűleg az állati és növényi alapanyagok együttes felhasználásának legősibb technikája " - olvasható a tanulmányban, amely a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársa, Jorge Spangenberg irányításával készült.

"A Schnidejoch-gleccsernél talált leletek egyenesen a jég széléről, vagy az ahhoz közeli területekről származtak és kitűnő állapotban - jégbe, illetve hóba fagyva, oxigénmentes, napfénytől, széltől, piszoktól, hordaléktól és agyagtól védett körülmények között - maradtak meg egészen addig, amíg a régészek rájuk nem találtak. Éppen ezért a bőrmaradványok páratlan lehetőséget nyújtanak egy olyan tanulmány elkészítésére, amely az anyagok eredetét vizsgálja, illetve, hogy azokat milyen kémiai, vagy egyéb eljárásokkal tartósították a prehisztorikus korban" - írják a szakemberek a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóirat legfrissebb számában látott napvilágot tanulmányban.

A 81 centiméter hosszú lábszárvédőkön végzett kémiai és mikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy a ruhadarabok kecskebőrből készültek és a bőr ellenálló-képességének növeléséhez szükséges cserzést pedig nyírfa kéreg és egyéb növények segítségével végezték. A kecske, amelynek bőrét felhasználták, pedig olyan fajba tartozik, amely ma kizárólag Laoszban él, ebből pedig az következik, hogy a ma élő kecskefajták a történelem során egyszerűen kiszorították a többit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár