2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Puccini hangja, Lotte Lehmann aláírása

2009. december 3. 17:32 MTI

Híres művészek Budapesten a Magyar Királyi Operaházban 1884-1944 címmel jelent meg Kiss Ferenc Németországban élő hegedűművész dokumentumgyűjteménye. Háromszázhárom híres művész 637 oldalon szerepel az Alexandra kiadásában megjelent könyvben.


A vaskos kötetet az Alexandra Könyvesház - Párizsi Nagyáruház Lotz termében ismerhették meg tegnap este az érdeklődők, ahol Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója kérdezte gyűjteménye alapításáról és könyvéről a szerzőt, Kiss Ferencet.

A hegedűművész muzsikus dinasztiában született Budapesten, édesapja a Rádiózenekarban játszott. Kiss Ferenc a Zeneakadémián Kovács Dénes növendékeként végzett, első munkahelye a Magyar Állami Operaház volt, innen tehát a vonzódása az Ybl-palotához. 1963-ben költözött Németországba, anyai ágon német eredetű családjához, s Végh Sándornál tanult tovább, utána a Marlban szerveződött Philharmonica Hungarica tagja lett. A családi hagyatékban föllelt levelek, képek és egy Sotheby's aukción lelt dokumentum ösztönözte arra, hogy szisztematikusan folytassa a gyűjtést, lemezeket, fotókat, aláírásokat - mesélte el a könyvbemutatón Kiss Ferenc.

A háromnyelvű kötet (német, angol, magyar) az Operaház aranykorát eleveníti föl 637 oldalon, 3 CD-s melléklettel. A korongokon olyan egyedülálló ritkaság vannak, mint például Puccini hangja, egy New York-i interjúból, Leo Slezák, Závodszky Zoltán egy-egy áriája. A dokumentumok között Massenet, Delibes képe, a Maleczy-család több tagjának fotográfiája és aláírása van. Megörökítették Lotte Lehmannt, aki Richard Strauss operáinak ősbemutatóin énekelt, 1923-ban pedig Budapesten több operában is föllépett, Desdemonaként, Margitként, Elzaként is ünnepelhette a közönség.

Kiss Ferenc az 1944 utáni évekből is össze tudna állítani egy másik kötetet, van anyaga a Budapesten megfordult, az opera műfajától független hírességekről is - ezek egyelőre csupán tervek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár