2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Lehetetlen vállalkozás" bemutatni az Operaház történetét

2009. szeptember 17. 14:49 MTI

Kiállítással, gálaesttel és a 125 évvel ezelőtti nyitó díszelőadás reprodukciójával ünnepli megnyitásának jubileumát a Magyar Állami Operaház szeptember végén. Az ünnepi programokról Vass Lajos, a dalszínház főigazgatója számolt be.

A jeles évfordulót szeptember 26-án gálaesttel köszöntik, ezen szinte valamennyi neves magyar operaénekes színre lép, részletek hangzanak el Mozart Figaro házassága, Richard Strauss A rózsalovag, Verdi Nabucco, Don Carlos és Traviata című operájából. Bizet, Puccini és Wagner, Kodály és Erkel áriái, valamint együttesek is megszólalnak, a gála tehát ízelítőt ad a repertoárból.

Másnap azt a programot reprodukálják, amelyet az 1884. szeptember 27-iki díszelőadás nézői élvezhettek: Erkel Bánk bánjának I. felvonását, a Hunyadi László nyitányát, majd Wagner Lohengrinjének I. felvonását. Az első részt Kovács János, a másodikat Fischer Ádám vezényli. Az ünnepi estre az Andrássy út dalszínház előtti szakaszát lezárják, itt 450 ülőhelyet alakítanak ki, hogy óriáskivetítőn nézhessék az érdeklődők a programot.

A díszelőadás előtt nyílik meg a Magyar Állami Operaház 125 évének fontosabb eseményeit felelevenítő kiállítás, amelyet Wellmann Nóra muzeológus, a dalszínház történésze "lehetetlen" vállalkozásnak nevezett. Nemcsak az anyag gazdagsága miatt, hanem mert a belső, színházi terek nem ideálisak e célra. A földszinti előcsarnokban a Királyi Operaház megnyitásának korával találkozik a közönség, utcaképek, építési rajzok és az első évad dokumentumainak segítségével. Az első emeleten a színházi látvány gazdagságát mutatják be a Székely Bertalan-terem előterében, díszletképek, jelmez rajzok láthatók a szeptember 27-iki megnyitó után egészen az évad végéig.

A Vörös Szalonban pedig a dalszínház történetének 15 nagy pillanatát idézik föl Gustav Mahler igazgatásától a közelmúltig. A második emeleten a 20. és 21. század egyes eseményei már mai technikával, videóbejátszásokkal, film- és hangrészletekkel ismerhetők meg az egyik teremben, a másikban pedig a nagyok arcképcsarnoka fogadja az érdeklődőt. Olyan érdekes tárgyakat is láthat a néző, mint Erkel Ferenc karmesteri pálcája, amellyel a hétköznapokon a dolgozott a zeneszerző-karmester és az a díszpálca, amelyet Gustav Mahlernek ajándékoztak távozásakor.

Vass Lajos főigazgató emlékeztetett arra, hogy több kiadvánnyal is készültek, készülnek az évfordulóra. 2004-ben megszakadt az évkönyvek kiadás, ezt két kötetben pótolták, és hamarosan kikerül a nyomdából az előző szezon évkönyve. A ház zenetörténetének keresztmetszetét adó négy CD-ből álló sorozat első korongja is elkészül szeptember 26-ra, kiadnak egy fotóalbumot is. Terveznek egy olyan kötetet, amely az intézmény 24 óráját mutatná be képekben, de ehhez egyelőre nincs forrás.

A főigazgató úgy tudja, hogy az Erkel Színház átépítéséről kidolgozott anyaguk a kormány elé kerül, megfogalmazása szerint "hamarosan, még ősszel". Valamiféle döntésre mielőbb szükség van, mert az Ybl-palota technikai berendezéseinek felújítása (cseréje) már most is halaszthatatlan a szakértők szerint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár