2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Belesimul a tájba Stonehenge új látogatóközpontja

2009. október 13. 09:07 BBC News, The Daily Telegraph

Az English Heritage angol örökségvédő szerv tegnap bemutatta a híres neolitikus emlékhely legújabb látogatóközpontjának terveit: a 25 millió fontos beruházás a tervek szerint "méltó lesz környezetéhez és az emlékmű jelentőségéhez".

A kőkori kőkörtől nagyjából 2,5 kilométerre nyugatra, Amesbury közelében felépülő látogatóközpont terveit a Denton Corker Marshall építésziroda készítette (itt meg is tekinthetők). Az English Heritage Stonehenge-projektjének igazgatója, Loraine Knowles szerint az új építmény "beleolvad majd a tájba, és a látogatók így könnyebben ráhangolódhatnak a környékre, mielőtt megérkeznek a kövekhez".A központot a neolitikus építménytől egyébként nem lehet majd látni: a különleges szerkezetű üvegházban kiállítótermek, oktatási programok, kávézó, és egy üzlet is várja a turistákat. Az épületet egy, a cornwalli Eden Projectben már sikerrel alkalmazott közlekedési rendszer köti össze a kőkörrel. Erre az autós megközelítési lehetőségek felszámolása miatt lesz szükség, hiszen a beruházás kapcsán végre lezárják majd a közeli gyorsforgalmi utat is.

Ezzel egy hosszú vita ért véget: 2000 óta már több terv is készült, hogy a környékről az autóutak mellett az oda nem illő turistafogadó épületet is eltüntessék. A kormányzat azonban 2007-ben leállította a tervezett beruházást, mondván az A344-es út alagútban történő elvezetése nem éri meg a szükséges félmilliárd fontos költséget. A mostani tervek a 2008 decemberében kiírt, majd idén májusban tovább szűkített pályázatra születtek meg.


Most ilyen, és ilyen lesz Stonehenge környéke

A projekt megvalósítása azonban még messzinek tűnik, hiszen a finanszírozás kérdése még egyáltalán nincs letisztázva: az English Heritage amúgy is szűkös forrásai mellett az Örökségi Lottóalaptól és más magán- és közforrásokból is várnak rá pénzt. A munkálatok a tervek szerint 2011-ben kezdődhetnek el, és a központot a 2012-es londoni olimpia előtt nyithatják majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár