2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapest története bélyegeken

2009. szeptember 14. 12:39 MTI

Budapestet és a filatéliát kapcsolja össze a Bélyegbe zárt történelem címmel, a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) nyílt kiállítás.

A Magyar Filatélia Tudományos Társaság (MAFITT) december 31-ig látható tárlata negyven tabló és néhány tárlónyi különleges emlék segítségével mutatja be Budapest történelmét az 1850-es évektől napjainkig, s ezen túl a többi között szemlélteti a technikai változásokat, a világot és emberi sorsokat is.

A hagyományok őrzése a tárlat egyik célja - mondta a MAFITT elnöke a kiállítás megnyitóján. Visnyovszky Gábor hozzátette: a filatélia különleges tudomány, amely önállóan is megállja a helyét. A szervezet 20 éve alakult, hogy a bélyeggyűjtés hazai hagyományait megőrizze, rendszerezze és továbbvigye, s a jelen tárlattal igyekszik közérthetően közvetíteni a filatélia elsősorban hazai vonatkozású érdekességeit. A társaság négyévente rendez találkozókat és szalonokat, hogy a közönségnek is bemutassa, miért gyűjtik a bélyegeket, s mi az üzenetük "ezeknek a papírdarabkáknak".

Ráday Mihály városvédő úgy fogalmazott: maga a bélyeg úgy lesz fontos, hogy valamit üzennek vele, akár a kultúráról, sportról, vagy a természetvédelemről van szó, s vagyontárgy is egyben. A városvédő kiemelte: a tárlat egyik pozitívuma, hogy a képeket, bizonyos részleteket kellően felnagyítottak a szervezők. A kiállításon az érdeklődők láthatnak egyebek mellett filatéliai ritkaságokat, bélyegeket a hatvanas évekből, 1896-ban készült levelezőlapokat és levélzáró bélyegeket, vízumbélyegeket és a konzuli illetékbélyegeket, Budapest székesfőváros illetékbélyegeit, míg eredeti objektumokat a tárlókban tekinthetnek meg.

A közönség olvashat arról, hogy ki készítette el a bélyeg előtti levelek bélyegzéseinek katalógusát, s nyomon követheti, hogyan alakult a bélyegek sorsa az infláció vagy a világháborúk idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár