2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A demokráciáért folytatott küzdelem élő lelkiismerete

2009. február 17. 14:07 MTI

Meghalt Stephen Kim, Dél-Korea első bíborosa, akinek kulcsszerepe volt az évtizedeken át tábornokok által irányított kelet-ázsiai ország demokratikus átalakulásában. A Kim Hu Szvan néven is ismert bíborost 86 éves korában hétfőn érte a halál egy szöuli kórházban, ahol tavaly július óta ápolták aggkori gyengesége miatt - jelentette a KBS közszolgálati rádió.

Szöul egykori érsekét 1951-ban szentelték pappá, és 1968-ban emelte bíborosi rangra az akkori pápa, VI. Pál. Kormányadatok szerint bíborosi ideje alatt a katolikusok száma hatszorosára nőtt az országban, 2005-ben elérte az 5,1 milliót a 49 milliós dél-koreai lakosságon belül annak köszönhetően, hogy az emberi jogok fáradhatatlan szószólójaként ismert főpap az egyetemistákat, a munkásokat és az értelmiséget is meg tudta szólítani.

Nemzetközi hírnevet 1986-87-ben szerzett, amikor tüntető dél-koreai diákok tízezrei lepték el az utcákat, nagygyűléseiken a katonai kormányzás megszüntetését és szabad választásokat követelve. A bíboros Szöul központjában álló katedrálisa a tiltakozók gyülekezési helye és a rendőrök elől menekülő tüntetők mentsvára lett. Szószékéről nyíltan ostorozta az elnyomást, felemelte szavát a társadalmi igazságosság mellett és a kizsákmányoltakért, miközben olyan ellenzéki vezetők ültek az első sorokban, mint Kim De Dzsung és Kim Jung Szam, akik később elnökként az ország élére kerültek.

A tüntetések idején felszólította Cson Tu Hvan akkori államfőt, hogy járuljon hozzá az ország első nyílt elnökválasztásához. Miután a demokratikus erők ezt a célt 1987-ben elérték, a bíboros a vendégmunkások emberi jogainak tiszteletben tartásáért küzdött, és szorgalmazta, hogy Japán vállaljon nagyobb felelősséget azokért a károkért, amelyeket az 1910 és 1945 közötti gyarmati uralma alatt Koreának okozott. Sok dél-koreai úgy tekintett rá, mint a demokráciáért folytatott küzdelem élő lelkiismeretére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár