2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akiket kitüntettek az 1956-os forradalom leveréséért

2008. december 15. 15:37 MTI

Listát tett közzé az Október 23. Bizottság Alapítvány hétfőn Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséért kitüntetettekről azzal a céllal, hogy a közvélemény értesüljön, kik az érintettek; a dokumentum több mint kétezer nevet tartalmaz.

A listán többféle kitüntetés szerepel, így egyebek mellett a Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1957. évi határozata a karhatalom érdemeinek elismeréséről, a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány Munkás-Paraszt Hatalomért elnevezésű emlékérme, valamint az Elnöki Tanács Magyar Szabadság Érdemérem elnevezésű elismerése.

Az összesítés tartalmaz több olyan kitüntetést, amelyet ugyan nem kifejezetten erre a célra alapítottak, de a szervezet értékelése szerint a díjak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében való közreműködésért jártak. Így honorálták az 1956-os megmozdulások elfojtását szerintük a Munka Vörös Zászló Érdemrendjével is. A listán megemlített kitüntetettek jelenleg nem töltenek be semmiféle politikai tisztséget, és 1990 után sem kaptak közéleti szerepet.

A Munka Vörös Zászló Érdemrendjével díjazottak között felsorolták mások mellett Czinege Lajos volt honvédelmi minisztert és Horváth Jánost, az Állami Egyházügyi Hivatal elnökét.

A Magyar Szabadság Érdeméremmel kitüntetettek között szerepel Vida Ferenc bíró, aki Nagy Imrét és társait halálra ítélte, Tutsek Gusztáv, a Budapesti Fővárosi Bíróság tanácsvezető bírája, Grósz Károly, aki 1958-ban, kitüntetése idején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártbizottság osztályvezetője volt. Ugyanezt a kitüntetést kapta abban az évben Papp János, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei párttitkára és Siklósi Norbert a Magyar Újságírók Szövetségének kormánybiztosa, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának osztályvezetője.

Az akkori Elnöki Tanács elnöke, Dobi István 1958-ban kapta meg a Munkás-Paraszt Hatalomért emlékérmet. Ugyanezt az elismerést kapta többek között Aczél György, a művelődésügyi miniszter első helyettese, Apró Antal, a kormány első elnökhelyettese, Biszku Béla belügyminiszter, Fehér Lajos, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője, Gáspár Sándor szakszervezeti vezető, Kállai Gyula és Marosán György államminiszterek és Münnich Ferenc kormányfő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár