Legendás apák és fiúk

Könyvtárból lopkodott a milliomos

2008. december 14. 13:24 MTI

Lebukott Farhad Hakimzadeh iráni milliomos, aki rendszeresen lopkodott a londoni British Library könyveiből.


A könyvtárosok jól ismerték a hatvanas éveiben járó disztingvált urat, aki az iráni sah bukása után emigrált Nagy-Britanniába és az Iranian Heritage Foundation igazgatója volt. Talán úgy gondolták, hogy ebben a minőségében lapozgatja sűrűn a 16-17. századi könyvek közül előszeretettel azokat, amelyeket nyugati utazók írtak közel-keleti élményeikről.

Egy másik olvasó vette észre, hogy az általa olvasott középkori kéziratból több oldal hiányzik. A könyvtárosok a rendelkezésükre álló olvasói listán azonosították azokat a látogatókat, akik ezeket a könyveket kikölcsönözték és a nyomok Farhad Hakimzadehhez vezettek. Ő mindent tagadott, de tettének bizonyítékait, a kitépett lapokat megtalálták lakásán, tekintélyes könyvtárának könyvei közé rejtve.

A további nyomozás során kiderült, hogy Hakimzadeh hét évig fosztogatta ezt, valamint az oxfordi Bodleian könyvtárat: mintegy 150 könyvből szedett ki lapokat egy orvosi szikével. A lapokon értékes térképek, metszetek, szövegek szerepeltek. Az egyik térképet az ifjú Hans Holbein reneszánsz festő készítette. A kárt a könyvtárak 400 ezer fontra (118 millió forint) becsülik.

Kristian Jensen, a British Library antik könyvgyűjteményének igazgatója szerint a legfájdalmasabb az ügyben, hogy az iráni pontosan tudta mit csinál. "Szakember, ezenkívül rendkívül gazdag és önző módon tönkretett egy köztulajdont, amelyet generációk gyűjtöttek össze" – fogalmazott. Farhad Hakimzadeh bíróság előtt felel tettéért.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!