2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A távcsövek voltak a 17. század mobiltelefonjai

2007. február 6. 12:30

Az ellenség kifürkészésétől a státuszszimbólumig

Senki sem tudja pontosan, ki találta fel a teleszkópot. Elsőként Hans Lipperhey holland szemüvegcsiszoló mutatta be az első működő darabot 1608-ban a németalföldi hercegnek. Éppen a spanyolokkal vívott háború közepén jártak, ezért Lipperhey távcsöve nagy feltűnést keltett. Móric herceg és udvara rögtön felismerte benne az ellenség kifürkészére alkalmas harcászati eszközt. Sajnos a herceg olyan nyíltan beszélt az új technológiáról, hogy a spanyolok is hamarosan szereztek egyet, és Lipperhey soha nem kapta meg a hőn áhított szabadalmat.

Még ugyanabban az évben Galieli is elkezdte építeni a saját teleszkópját. 1609 végén már az eget kémlelte, és felfedezte, hogy más bolygók körül is keringenek holdak. Ez a felfedezés megingatta azt a tudományos és teológiai dogmát, hogy az egész világegyetem a Föld körül kering.

A tudománytörténészek azonban nagy igyekezetükben, hogy minél többet megtudjanak a technológia fejlődéséről, figyelmen kívül hagyták a korai távcsövek szerepét, amelyek gyakran státusszimbólumok voltak. "Senki nem tekintett rájuk kulturális tárgyként. Mi ebben az irányban kívánjuk folytatni a kutatást, amely sok új információt ígér. Ha egy ismert bútordarabból előkerül egy távcső, akkor már meg tudjuk állapítani, mikor, hol és ki készítette, és kinek a megrendelésére készült" - nyilatkozták a kutatók.

Ezeket az információkat azonban nehéz megszerezni. A történészek jelenleg még abban sem értenek egyet, hány maradt fenn belőlük. Egyesek szerint 10, amibe beleszámítják a Firenzében talált, Galileinek tulajdonított két teleszkópot is. Mások szerint az a két távcső később, már 1650 után készült. "Ha csak 8 vagy 10 darabunk van, az még nem elegendő arra, hogy a korai távcsövek összes jellegzetességét megállapíthassuk" - mondja Bolt.

A korai teleszkópok megtalálása abban is segíthet a tudósoknak és a történészeknek, hogy jobban megértsék a távcsövek készítését és fejlődését. "Már láttam a két újonnan felfedezett teleszkóp fényképét, és csak azt mondhatom, hogy igen réginek látszanak. Csak nyolc 1650 előtt készült és épségben megmaradt távcsőről tudunk, ezért ez a két új teleszkóp valóban rendkívüli jelentőségű" - mondja Eugene Rudd, a Nebraskai Egyetem professzora, akit a régi távcsövek legnagyobb szaktekintélyének tartanak.

Bolt és Korey 2007-ben Németországban folytatják a kutatást abban a reményben, hogy újabb távcsöveket találnak. "Jó esély van rá, hogy a következő néhány évben erőfeszítéseinket siker koronázza" - reméli Bolt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár