2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 150 évvel a függetlenségi háború előtt már kipróbálták a demokráciát az amerikai gyarmatok

2021. szeptember 17. 08:35 Múlt-kor

Tetszetős kísérlet

Az új kormányzó, George Yeardley és titkára, John Pory ilyen állapotban találta a kolóniát 1619-ben. A részvénytársaság már 70 000 fontot elköltött a településre eddig – ez elegendő lett volna egy kisebb háború finanszírozására –, de 400, az éhezés határán, napról napra élő telepesen kívül nem tudott mit felmutatni.

A telepesek védelme egyetlen, korhadó fregattból, két kisebb hajóból, és két kis ágyúból állt, amelyek a benyomások szerint sokkal inkább voltak önveszélyesek, mint hadra foghatók.

Jamestown egyetlen téglaépülete a kormányzó háza volt, a többi lakos több mint egy évtized elteltével is eszkábált fakunyhókban vagy egyszerű ponyva alatt élt.

Az európai exportnak köszönhetően végre nyereségessé vált dohánytermesztés a London Companyt ugyan gazdagította, de a telepesek sorsán nem javított.

A helyzet miatt Pory és Yeardley érkezését inkább szkepticizmussal fogadták. Pory azonban hathatósan szervezni kezdte a telepeseket: felszólította őket, hogy településenként válasszanak maguk közül „két elégséges embert” képviseletükre. Ezeket az embereket aztán, akiket „polgárnak” (burgess) nevezett, összehívta július 30-án Virginia első „általános gyűlésére”.

Ennek helyszíne Jamestown ideiglenes temploma volt, egy 50 láb (15 méter) hosszú és 20 láb (6 méter) széles fa építmény, ahol a „polgárokat” a padsorok egyik felébe ültették, míg a másikban Yeardley és a London Company által kijelölt telepesekből álló tanácsa foglalt helyet. A polgárok formális esküt tettek Jakab királynak, és egy valódi parlamenti ülés formalitásával üléseztek.

A gyűlés első napirendi pontja a Yeardley által Londonból hozott „nagy oklevél” volt, amely a kolónia új berendezkedését irányozta elő.

Sokak meglepetésére a képviselők valóban meg merték kérdőjelezni a Londonban összeállított dokumentum számos pontját, és konstruktív javításokat javasoltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Indián támadás Jamestownnál, 1608.Virginia térképe a 17. századbólHabár az őslakosok nem tartottak igényt a barátságtalan területre, kevesebb mint két héttel azok érkezése után megtámadták az angol telepeseketEgy telepes kiosztja családja napi fejadagját az éhség idejénTéglák formázása és kiégetése JamestownbanAz éhezés és betegségek által nehezített tél után a jamestowniakat 1610 nyarán mentették fel szenvedéseik alól az utánpótlást és újabb telepeseket hozó hajókA telepesek felrakodják a megtermelt dohányt egy Angliába tartó hajóraAz amerikai kontinens első választott törvényhozó testülete, Polgárok Háza (House of Burgesses) első ülése
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár