2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már az aztékok is kötöttek fogadásokat különféle játékok végkimenetelére

2024. július 5. 09:05 Múlt-kor

A szórakozás és a kikapcsolódás alighanem az emberiség történelmének legkorábbi korszakaiban is jelen volt. Nem volt ez másképpen az amerikai kontinensen, a spanyol konkvisztádorok hódítása előtt sem. A közép-amerikai népek a manapság is népszerű háborús, illetve versenyjátékok korabeli változatait játszották. Erről ma már nemcsak írott és képi forrásaink, hanem a modern kutatásoknak köszönhetően, régészeti leleteink is vannak.

labdázás
A mezoamerikai labdajáték egyik jelenetét ábrázoló dombormű (Wikipédia / Adrian Hernandez/ CC BY-SA 4.0)

Spanyol hódítók, azték játékosok

Miután Hernán Cortés vezetésével a spanyolok 1519 és 1521 között meghódították Mexikót, a hagyományos közép-amerikai kultúrák veszélybe kerültek.

A róluk szerzett tudásunk csak töredékes, mivel nem sokkal a hódítás után az írott emlékeik jelentős részét, azok pogány tartalma miatt, megsemmisítésre ítélték.

Néhány azték kódex azonban túlélte a 16. századot, amelyek manapság fontos képi forrásként szolgálnak számunkra. Ezen kívül leírásokból értesülünk az aztékok szokásairól, de a szerzőik többnyire olyan spanyolok, akik a saját nézőpontjukból szemlélték a közép-amerikai indiánokat.

Közülük sem volt azonban mindenki ellenséges: Bartolomé de las Casas, vagy Bernardino de Sahagún sokkal megértőbben viszonyultak a helyi lakosokhoz, mint egyes kortársaik.

Utóbbi nem is adta ki teljes egészében a kéziratát spanyol nyelven, és értesüléseinek forrásait is elhallgatta, mert félt a spanyol hatóságoktól.

Sahagúntól származik az a beszámoló, amely egy szerencsétlen csillagzat alatt született férfiról szól. Az illető minden értékét, amelyet otthonról hozott magával, feltett patollira és tlachtlira (labdajáték), de hiába fohászkodott az istenekhez, a szerencse elpártolt tőle, és mindenét elvesztette.

Mikor az aztékok a nagyobb ünnepeken összegyűltek, a különböző szerencsére alapozott játékokat is gyakorolták. A játékokból és a fogadásokból a források szerint néhány vándorjátékos meg tudott gazdagodni, de azok, akik nem tudták megfizetni az adósságaikat, könnyen a bitófán végezhették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A mexikói Monte Albán régészeti lelőhelyen előkerült labdajáték-pályaA művészetek és a játékok azték istene, Xochipilli megtekint egy patollipartit a Codex Magliabechiano néven ismert 16. századi azték kódex illusztrációjánMaja labdajátékos ábrázolása a hagyományos fekete testfestéssel és vastag, párnázott védőfelszereléssel egy hengeres edényen az ún. késő klasszikus korból (Kr. u. 500–900)A pelota nevű játék modellje Mexikóból, a nayarit civilizáció idejéből (Kr. u. 300–600)Játékba merült aztékok Diego Durán művének egy illusztrációjánA pelota nevű játék ábrázolása Durán művéből

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár