2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Öt évvel később festette híres alkotását Boromisza Tibor, mint eddig gondoltuk

2018. május 18. 14:52 MTI

Negyvennyolc millió forintért kelt el Boromisza Tibor festménye a BÁV tavaszi aukcióján, de az ékszernapon is rekordösszegért, összesen 32,4 millió forintért adtak el egy nagyméretű briliánssokkal díszített nyakéket és egy gyűrűt.

Története egyik legsikeresebb aukcióját zárta a BÁV május 16-án - közölte az aukciósház csütörtökön. A festmény- és műtárgynap kiemelkedő tétele Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című 1909-ben született festménye volt, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indult. A festő korai korszakából származó, sokszor publikált képét egészen eddig rosszul, 1904-re datálták. Az aukció előtt a BÁV szakértői bontották ki a keretéből a festményt, és fedezték fel a valódi korát, így került a helyére az alkotás az életműben. A századfordulós francia fauve és Nabis, valamint a magyar modernizmus szinte teljes horizontját figyelembe vevő darab végül 48 millió forintért kel el.

Paál László Vihar után (Beileni táj) című festményét még az aukciós kiállítás ideje alatt levédték, így a festő holland tanulmányújtán készült kép 25,2 millió forintért talált gazdára.

Árverésre került Vaszary János Don Quijote című, sokszor kiállított képe is, amelyet az aukción 20,4 millió forintért adtak el, ifj. Markó Károly firenzei tájképe 13,2 millió forintot, Patkó Károly felsőbányai látképe pedig 10,2 millió forintot ért. Az árverés egyik legnagyobb licitharca egy ismeretlen magyar festő körtefát ábrázoló alkotásáért folyt, amely végül hétszeres áron, 8,4 millió forintért kelt el. A kortárs festmények közül Fehér László Kilátónál című alkotásáért fizették a legmagasabb árat, 4 millió forintot.

A műtárgyszekció tételei közül az aukciós kiállítás ideje alatt többet is védettség alá helyeztek. Ezek egyike az Esterházy család monumentális virágtartója volt, amely 4,32 millió forintért kelt el, de védetté vált az árverés egyik legnagyobb felfedezettje, Lorenzo Bartolini Fiúportré című márványszobra is, amelynek gipszmodelljét az Uffizi Képtárban őrzik. Az alkotást 3,12 millió forintért vásárolták meg.

Az idei árverésen több szobor is egymillió forint feletti leütést ért el, ahogy jól szerepeltek az art deco alkotások is: Csáky József Zenészlány című bronzszobráért 3,6 millió forintot fizettek, egy osztrák art deco asztali lámpáért pedig hosszú licitharc után hatszoros árat, 1,14 millió forintot adtak. Az árverés egyik legnépszerűbb tétele, a Fujiwara család szamurájpáncélja egy millió forintért kelt el.

A Zsolnay-kerámiák közül egy nagyméretű gerlepárral díszített virágtartót 2,88 millió, egy Tiffany-technikával készült, csíkozott díszvázát 7,8 millió forintért vettek meg, de jól szerepeltek a modern magyar kerámiák is, amelyek közül Gorka Lívia Asszonyok és Paraszt Madonnák sorozata ért el a legmagasabb árat, 720 ezer és 660 ezer forintot, Kovács Margit sárkányos virágtartójáért pedig több mint félmillió forintot fizettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár