2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Öt bizarr haláleset a XIX. századból

2019. május 31. 08:28 Múlt-kor

A lány, aki halálra aggódta magát

Gyakran olvashatunk mindenféle jóslatot a világvégéről és apokalipszisről, ám a racionális gondolkodás szerencsére nem enged teret sem a tömeghisztériának, sem az egyén pszichiátriai szintű szorongásának.

Nem tudhatjuk viszont, hogy mit válthat ki egy ilyen információ egy gyermekből, aki hisz a próféciának. Talán halálfélelmet. Így is történt a XIX. századi Londonban, amikor egy 10 éves kislány, Kate Weedon kezébe került a XVI. századból származó Shipton anya (1488-1561) jóslata.

Ursula Southeil, ismertebb nevén: Shipton anya szerint 1881-ben eljő a világvége és sajnos Kate éppen ebben az évben olvasta az írást, majd attól a naptól fogva egyre jobban eluralkodott rajta a félelem. Az év nagy része már eltelt, november volt, amikor a kislány zokogva tért haza anyjához az iskolából a világvégétől rettegve.

A nő igyekezett nyugtatni, de Kate este még mindig sírt és egyre jobban belelovallta magát a ténybe, hogy az apokalipszis még aznap éjjel biztosan beköszönt. Sem éjjel, sem hajnalban nem hagyott fel a zokogással, az anya 3 óra után felébredt és átment a lányhoz, kétségbeesésében orvost hívott, ám az nem volt elérhető, Kate pedig két óra elteltével meghalt.

A körülmények vizsgálatát követően az illetékesek arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerek sokk következtében hunyt el, annyira rettegett. Ironikus vonulata az eseményeknek, hogy az egész jóslat egy Charles Hindley által összeszerkesztett fikció volt, hogy Shipton anya emlékét feltámassza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár