2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Öt bizarr haláleset a XIX. századból

2019. május 31. 08:28 Múlt-kor

Gyilkos színdarab: halálra szúrt színész

1896-ban a londoni Novelty Theatre nemcsak egy remek színházi előadásnak adott otthont, hanem egy gyilkosságba torkolló balesetnek is. A történtekről a The Yorkshire Evening Post számolt be a lakosságnak, a közönség soraiban talán az újság olvasói is ott ültek, akik mit sem sejtve remek színészi tehetségnek tudták be a színpadi játék valódiságát.

Frank Harvey: Az éjszaka bűnei című melodrámájának színházi előadása során történt az eset, ahol az áldozat Temple E. Croizer volt, gyilkosa pedig barátja és kollégája Wilfred Franks, aki egyébként rögtön közölte a kiérkező rendőri szervekkel, hogy ő tette, viszont baleset volt.

A darab középpontjában a kapzsiság, gyilkosság és bosszú állt, Crozier egy Ramirez nevű spanyol férfit alakított, aki elcsábította, majd meggyilkolta Abimahadot, a Franks által alakított karakter, Pablo húgát. A darab szerint a lány halála bosszút követelt, így következett be a sajnálatos tragédia.

A jelenet részleteit pontosan megtervezték, hogyan is kell állni a színészeknek, hogy hiteles és biztonságos is legyen a döfés, ám Croizer más szögben mozdult. Persze, ha a színházi kelléktárból szerzik be a kést, a színész túlélte volna a bemutatót, ám valamiért Franks a saját tőrét használta.

Miután a sérült összeesett még utolsó szavaival igyekezett megnyugtatni társát: „Ne aggódj, jól vagyok.” Három sebész azonnal a színpadon termett, sajnos hiába, elvileg ez egy sajnálatos baleset volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár