2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Öt bizarr haláleset a XIX. századból

2019. május 31. 08:28 Múlt-kor

A háború és a boldogság halálos kombinációja

Az elmúlt évszázadok háborúi sok fiúgyermek szülei számára okoztak álmatlan éjszakákat és rengeteg aggodalmat, hiszen másra sem vágyhattak, mint a fronton harcoló fiúk biztonságos hazatérésére. Egy ilyen eset volt a második búr háború is, amely a XIX. századi európai expanzió következtében tört ki.

A britek már 1806-ban, a napóleoni háborúk alatt eljutottak Afrika legdélebbi területeire, ahol kisajátították a hollandok fokföldi gyarmatait. A búrok, azaz a holland telepesek a brit terjeszkedés elől Afrika belső vidékeire vonultak vissza két köztársaságot is alapítva.

Úgy látszott ekkor, hogy a két fél megegyezésre jutott, tekintve, hogy a britek elismerték mindkét államot. Probléma igazán az 1860-as években merült fel, amikor felfedezték, hogy Oranje és Transvaal gyémántlelőhelyben mérhetetlenül gazdag. 1880 és 1881 között viszonylag rövid idő alatt lezajlott az első fegyveres konfliktus, amely búr győzelemmel zárult.

1899 és 1902 között ismét fegyverhez nyúltak az angolok, ez volt az a háború, ahol a 80 éves Peter Kitchen fia is harcolt. A férfi már hosszú ideje nem kapott életjelet fiáról, ez az idegeit teljesen felőrölte az idős embernek, majd a háború kitörése után egy évvel 1900-ban megkapta a várva várt levelet, miszerint a fiú ép és egészséges.

Az apa annyira megörült, hogy az izgalom és boldogság korából fakadóan halálos kimenetelűnek bizonyult – írta a The Edinburgh Evening News.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár