2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Szifilisz-szerű betegségben szenvedhetett, ezért meggyilkolhattak egy 9900 éve élt nőt a mai Mexikóban

2020. február 7. 16:07 Múlt-kor

Fogproblémák

Miként más, a Tulum környéki barlangokban eddig talált csontvázak, a Chan Hol 3 is egyedi koponyával rendelkezik.

452 darab, tíz különféle korai amerikai populációtól származó koponya részletes vizsgálata azt mutatta ki, „a Yucatánról származó ősi csontvázak – köztük a Chan Hol 3 is – a többi helyszínhez képest nagy mértékben különböző koponyával rendelkeztek” – mondta Rennie.

Az antropológus megjegyezte továbbá, hogy a Chan Hol 3 némileg hosszabb és keskenyebb agykoponyával és arccal rendelkezik, mint Mexikó más ősi népei.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legutóbbi jégkorszak végén legalább két eltérő embercsoport élt a mai Mexikó területén – mondta Rennie. Ez megerősíti egy másik, korábbi kutatás eredményeit.

Emellett a Tulum környékéről származó koponyák mindegyike – beleértve az újonnan előkerült nő koponyáját – szuvas fogakkal rendelkezett. Ez Stinnesbeck szerint arra utal, e populáció étrendje sok cukrot tartalmazott, vélhetően gumósokból és gyümölcsökből, édes kaktuszból, vagy a helyben honos, fullánk nélküli méhek által termelt mézből.

Más korai amerikai populációkra ezzel szemben a lekopott, ám nem lyukas fogak jellemzők, arra utalva, hogy ők kemény, ám alacsony cukortartalmú ételeket ettek.

A fogazat és a koponyák különbségei alapján „a yucatáni telepesek olyan csoportot alkottak, amely elszigetelten élt a pleisztocén földtörténeti kor végén Közép-Mexikóban élő vadászó-gyűjtögetőktől” – mondta Stinnesbeck.

„A két csoport bizonyára igen különbözőek voltak arányaikban és kultúrájukban is. Míg a közép-mexikói csoportok magas, jó vadászok voltak, fejlett kőeszközökkel, addig a Yucatán lakói kicsik és törékenyek voltak, és máig egyetlen kőeszköz sem került elő innen.”

Vitatott datálás

A nő maradványainak kormeghatározása kihívásnak bizonyult, mivel a testében lévő kollagén rég lebomlott a víz alatti barlangban (megjegyzendő, hogy a barlang nagy valószínűséggel a felszín felett volt, amikor a nő életét vesztette).

A kutatók ezért a nő ujjcsontjai közé benőtt cseppkő urán-tóriumizotópjait vizsgálták meg. Ugyanezzel a módszerrel történt a Chan Hol 2 csontváz kormeghatározása is, amely ez alapján akár 13 000 éves is lehet.

Habár e módszer nem a legjobb az emberi maradványok datálására, segít a kutatóknak megközelíteni azok valódi korát.

„Sajnos az ilyen csontvázak közül– köztük az itt leírt is – sok nem rendelkezik elég kollagénnel a megszokott radiokarbon elemzéshez” – mondta el Justin Tackney, a Kansasi Egyetem kutatója. „Az ilyen egyedek kreatív datálása egyes esetekben meg lesz kérdőjelezve, ezt azonban ellensúlyozzák az újabb és újabb egyedekről szóló, lassanként megjelenő publikációk.”

Úgy tűnik azonban, a kutatók minden tőlük telhetőt megtettek az egyed pontos kormeghatározása érdekében, figyelembe véve a korlátokat – mondta Gary Feinman, a chicagói Field Természettudományi Múzeum Mezoamerikai, Közép-Amerikai és Kelet-Ázsiai antropológiai kurátora.

Mindazonáltal „muszáj, hogy legyen legalább egy kis kérdőjel azzal kapcsolatban, pontosan mennyire régiek is ezek a csontvázak” – fűzte hozzá Feinman.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Kép forrása: livescience.com / Jerónimo Avilés OlguínKép forrása: livescience.com / Eugenio Acevez)Kép forrása: livescience.com / Jerónimo Avilés Olguín
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!