2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Páratlan Sisi-levelek a kastély padlásáról

2015. június 4. 14:21

Farkas Archívum néven a szakirodalom egy páratlan eszmei értékű iratgyűjteményt tart nyilván. A több, mint 1500 darabos iratgyűjtemény Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida (1839–1928) tulajdona volt, aki rendszeres levelezésben állt a királyi család és az udvartartás tagjaival.

A levélgyűjteményt Ferenczy Ida unokaöccse, Farkas László örökölte meg 1928-ban. Az ő felsőbabádi kastélyában kutathatta azt a 30-as évek elején Erzsébet királyné életrajzírója, E. C. Corti gróf, tőle származik a Farkas Archívum elnevezés is. Az iratok a kastély padlásán a csodával határos módon élték túl a II. világháborút.

A levelek többségét Ferenczy Idának címezték a királyi család és az udvartartás tagjai, a korszak neves arisztokratái, politikusai. A levelek mellett más magániratokat (képeslapokat, táviratokat, verseket, recepteket, feljegyzéseket, újságkivágásokat) is tartalmazó, időben a 19. század második felétől a 20. század első harmadáig terjedő anyag nagyobbrészt feltáratlan, kutatandó forrás, amely izgalmas részletekkel gazdagíthatja, árnyalhatja a történettudományt. Az archívum jelentőségét jelzi, hogy Erzsébet királyné levelei közül összesen 2 db található magyarországi közgyűjteményekben, míg a Farkas Archívumban 37 dokumentum származik tőle.

A Gödöllői Királyi Kastély múzeumi szakmai tevékenységének kiemelkedő jelentőségű eredménye, hogy több évi tárgyalás után, 2013-ban a kastélyt üzemeltető társaságnak sikerült a gyűjteményt megvásárolnia. Ezzel magántulajdonból közgyűjteménybe került egy felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, amely a szükséges állagmegóvási és feldolgozási feladatokat követően kutathatóvá, bemutathatóvá válik.

A komoly kultúrtörténeti súlyú archívum bemutatására június 6-án 15 órától kerül sor. A szombaton nyíló időszaki kamara-kiállítás csupán ízelítőt kíván adni a gyűjteményből: 20 eredeti dokumentumot, köztük  Erzsébet királyné és a királyi család leveleit, valamint Ferenczy Ida legbecsesebb relikviái  közül néhányat láthatnak az érdeklődők a Koronázási hétvége programjai keretében.

E hétvégén a Gödöllői Királyi Kastélyban további titkok is feltárulnak, hiszen a látogatók különleges túrák során élőképekben fedezhetik fel a kastély legcsillogóbb korszakának eseményeit! A gyermekek számára is tartalmas programot kínálnak, mesés keretjátékkal, játékos természetbúvárkodással és kifejezetten a 6-14 éves korosztálynak szóló audio guide tartalmakkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár