2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sisi búcsúi a haza bölcsétől

2014. május 16. 14:32 Oravec-Kis Éva

A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő, hosszú évtizedeken keresztül a Magyar Nemzeti Galéria raktárában hengerre tekerve tárolt monumentális olajfestmény beázások és második világháborús sérülések nyomait őrizte. A romos állapotú mű restaurálása a Gödöllői Királyi Kastély kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Alap több mint 2 millió forintos támogatásával valósult meg 2012–14 között.

Deák Ferenc, a „haza bölcse”, akinek jelentős szerepe volt az Ausztria és Magyarország között 1867-ben megkötött kiegyezés létrejöttében, 1876. január 28-án elhunyt. Holttestét a Magyar Tudományos Akadémia földszinti előcsarnokában ravatalozták fel. A csarnok falait, oszlopait, szobrait fekete szövettel vonták be, a három lépcsős ravatal körül óriási viaszgyertyák álltak. Három nappal a temetés előtt, január 31-én Erzsébet királyné is megjelent Deák ravatalánál, és a nemzet nagy halottjának szívére helyezte fehér kaméliákból kötött örökzöld koszorúját, majd percekig megrendülten imádkozott. Két olyan ember találkozott itt, akik a Habsburgok és a magyarok történelmi kiegyezésében jelentős szerepet játszottak.

Az újságok következő lapszámai írtak az eseményről, és hamarosan megjelentek róla az első rajzok is az illusztrált lapokban. A szimbolikus jelentőségű esemény megfestésére Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter állami megbízást adott Zichy Mihálynak, a korszak egyik kiemelkedő művészének, aki azt örömmel vállalta.

Zichy ekkor Párizsban élt, ám mivel a munka megkívánta a történelmi hitelességet, májusban hazatért. Bécsben fogadta a királyné, vázlatokat készíthetett róla és megtekintette az esemény alkalmával viselt ruhát. Budapesten a temetkezési vállalat újra felépítette Deák ravatalát az eredeti helyszínen és a társaság vezetői részletesen elmondták neki a történteket. A tekintélyes méretű allegorikus jelenet elkészítése nagy kihívást jelentett a könnyedebb vonalvezetést kívánó rajzokhoz, akvarellekhez szokott művésznek. A nyár folyamán hozzálátott a munkához, több vázlatot is készített.

Oravec-Kis Éva teljes cikkét keresse a Múlt-kor történelmi magazin tavaszi számában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár