Hitler elfeledett szövetségesei

Heves harcok folytak Sisi selyemcipellőjéért

2015. május 11. 13:58 MTI

A korábban becsülthöz képest csaknem kilencszeres áron, 75 ezer euróért (22,7 millió forint) kelt el Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sisi selyemcipellője a bécsi Dorotheumban tartott árverésen csütörtök este. A történelmi relikviát a Hofburgban található Sisi Múzeum szerezte meg.

Erzsébet magyar királyné, becenevén Sisi

A licitálók telefonon és a helyszínen is heves harcot folytattak a lábbeliért, az ár ennek köszönhetően emelkedett nem várt magasságokba: a császárné által csupán egyszer viselt magas szárú cipellő értékét korábban 8-14 ezer euró közöttire taksálták.

Szintén 75 ezer euróért szerezte meg egy telefonáló a császárné utazáshoz használt személyes író- és varrókészletét, amelyet Erzsébet 11 éves korában kapott. Sisi halotti bizonyítványa 15 ezer euróért (4,5 millió forint), gravírozott úti éjjeliedénye pedig 4920 euróért (másfél millió forint) kelt el. Heves licitálás folyt a fehérarany, címeres császári étkészletért is, amelyet végül 106 250 euróért (32,2 millió forint) szerezett meg új tulajdonosa.

Egy levesestálat, amely egy I. Napóleon megrendelésére készült készletből származik, 87 500 euróért (26,5 millió forint) árvereztek el. A francia császár fiának, II. Napóleonnak, Róma királyának születése alkalmából készíttette a sévres-i porcelánmanufaktúrával. Szintén ekkora összeget ajánlott egy licitáló I. Ferenc József osztrák császár, magyar király portréjáért, amelyet Ferdinand Georg Waldmüller festett.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!