2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt hírhedt női kalóz

2015. október 29. 15:21

A kopasz asszony csele

Egy olyan időszakban, amikor a nők szerepe a háztartás körüli teendőkben és a gyermeknevelésben merült ki, azokban az évtizedekben, amikor egy nőnek esélye sem volt tanulni, egy ír asszony, bizonyos Grace O’Malley húsz hajóból álló flotta élén állt szemben a szárnyát bontogató angol és a dúsgazdag spanyol birodalommal. A később Granuaille (jelentése: kopasz, mivel szokása volt haját teljesen levágni) néven illetett leány a nyugat-írországi partok feletti hatalmat gyakorló, erős klán tagjaként látta meg a napvilágot.

Miután az 1560-as években a kezében összpontosult a családi hatalom, a tradíciókat folytatva az arra járó spanyol és angol kereskedelmi hajókat, valamint a rivális klánok vízi járműveit kezdte fosztogatni. Kalandjai legendásak voltak – az egyik ismert történt szerint egy alkalommal mindössze egy nappal azután vezette győzelemre a flottáját, miután életet adott egyik gyermekének –, azonban kivívták a hatalmak haragját. 1574-ben sikerrel szabadította fel az ostromlott Rockfleet kastélyt, azonban másfél évvel később már a rácsok mögött látjuk viszont, ugyanis egyik zsákmányszerző hadjárata balszerencsésen ért véget.

Miután kiengedték a börtönből, O’Malley ott folytatta, ahol abbahagyta, azonban az 1590-es években már jóval nagyobb erőkkel volt kénytelen szembenéznie, és az angol hatóságok lefoglalták a flottáját. Mivel senkihez sem tudott fordulni, a 63 éves asszony egyenesen I. Erzsébet angol királynőnél nyújtott be panaszt. A híres londoni audiencián a források szerint a fáradt, megtört asszonynak tűnő Grace szabályosan könyörgött, hogy visszakaphassa hajóit, valamint bebörtönzött fiai közül legalább az egyiket szabadon tudhassa, továbbá, hogy békében visszavonulhasson. A csel bevált, a színjáték működött: a kopasz asszony azonban nem tartotta be ígéretét, és fiaival 1603-as haláláig küzdött az Írországot évszázadokon át több-kevesebb sikerrel meghódítani igyekvő angolok ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kínai dzsunkák 1850 körülA Clew-öböl, ahol Grace megtámadta az ellenséges hajókatA bostoni kikötő a 19. század végén
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár