2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Öldöklés Isten nevében – a droghedai vérfürdő

2015. szeptember 25. 14:12

Isten igazságtétele

A mai napig vita tárgyát képezi, mi is történt egészen pontosan Drogheda ostrománál, az írországi angol invázió legszörnyűbb eseményéről tudósító történelmi források többsége ugyanis másodkézből származó híreken, és nem megerősített tényeken alapul.

A város ostromáról beszámoló legalapvetőbb forrást a csapatait a déli városfalon található hasadékon keresztül csatába vezető Oliver Cromwell saját levelezései jelentik. Kevesebb mint egy héttel a város ostroma után Cromwell levelet írt William Lenthallnak, a westminsteri képviselőház egy tagjának, és részletesen leírta az aznapi történéseket. Elismerte, hogy az ellenség jelentős veszteségeket okozott hadseregének, mielőtt sikerült megfutamítani őket. Aston és a város védelmére rendelt 300 embere egy meredek domb tetején található Millmount nevű erődbe menekültek, majd harc nélkül megadták magukat, ennek ellenére azonnal megölték őket.

A mészárlás máshol is folytatódott. Az angol katonák kegyetlenkedések sorozatát hajtottak végre az utakon. Ahogy Cromwell írja: „Teljes mértékben megtiltottam nekik, hogy bármilyen fegyveresnek kegyelmezzenek a városban.” Másnap az áldozatok között volt két hidegvérrel meggyilkolt pap is. Cromwell meggyőződése volt, hogy csakis Istennek volt köszönhető a győzelem. Az 1641-ben ír katolikus lázadók által lemészárolt protestáns telepesekre emlékezve kijelentette, hogy a Droghedában elesettek nagy száma „Isten ünnepélyes igazságtétele volt ezek ellen a megvetendő barbárok ellen, akik ártatlanok vérével szennyezték be magukat”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Paul Delaroche: Cromwell I. Károly koporsójánálFametszet Drogheda ostromárólW. R. S. Stott képe Drogheda ostromárólCrispijn de Passe II. képe Cromwellről1750-ből származó illusztráció Drogheda ostromáról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár