2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Itáliai és német közreműködéssel jutottak el New Yorkba az Iránról készült első fotók

2024. január 20. 10:35 Múlt-kor

Ugyan a világtörténelem első fotója már az 1820-as évek végén elkészült, a tömeges fotózás csak később terjedt el. A képrögzítési újítás először Európát hódította meg, így felbecsülhetetlen értéket képviselnek az 1850-es évek Iránjáról készült fotók.

Eunuchok
Eunuchok Teheránban

Mikor a fotózás tudománya még gyerekcipőben járt, egy itáliai utazó ritka dagerrotípiákon rögzítette Irán lenyűgöző látványosságait. (A dagerrotípia az első képrögzítési technika, amelyet Loius Dagerre francia feltalálóról neveztek el). Az Itáliából származó Luigi Pesce ezredes 1848-ban azért utazott Iránba, hogy gyalogsági egységeket képezzen. Ottléte során a fényképezés iránti lelkesedése vezette, hogy bejárja az országot, és megörökítse a látottakat.

Összesen 75 fotó található a gyűjteményben, melyek többsége az 1850-es években készült. A képek Irán építészetét és műemlékeit, köztük Perszepolisz, Paszargadai és Naqsh-e Rostam ásatási helyszíneket, valamint a korszak mindennapi életet ábrázolják. Egy másik fotós ugyan már korábban készített hasonló képeket Iránról, de ezek nem maradtak fenn, így Pesce gyűjteménye az első Iránt ábrázoló kollekció.

Pesce képeiből összeállított egy könyvet, melyből egy másolatot eljuttatott 1858. áprilisában Nászer ad-Din perzsa sahhoz, aki maga is kedvelője volt az új médiumnak. Későbbiekben egy második másolat I. Vilmos porosz király, majd császárhoz került, aki végül a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumnak ajándékozta gyűjteményét. A képeken keresztül bepillanthatunk a 19. századi Irán életébe, sőt a gyűjtemény a sah uralkodásának kezdeti éveiből származó portrékat is tartalmaz.

Az alábbi dagerrotípiák mind az ezredes iráni utazásai során készültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Perszepolisz kapujának maradványaiAz orosz miniszterek számára fenntartott vidéki ház a teheráni Zargandeh negyedbenKhíva kánjának sírheje TeheránbanFelvonulási jelenet a perszepoliszi palota egykori lépcsőházábanA királyi palota külső bejárata, TeheránÚj-kapu, TeheránPerszepoliszi domborműPáva trónterem, TeheránII. (Nagy) Kurus perzsa király sírjaImám Reza szentély főbejárata, MeshedA sah palotájaLapos dombormű Naqsh-e Rostam ásatási helyszínenLátkép Bagh Tak településrőlTeheráni lakóházak

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár