Legendás apák és fiúk

Nyakba akasztható római falloszt találtak Horncastle-ben

2016. augusztus 18. 12:02

Fémdetektoros keresővel egy római korból származó, falloszt ábrázoló amulettre bukkantak a Lincolnshire megyei Horncastle-ben. A 45 milliméter hosszú, mindössze 11,6 grammos rézötvözet hajlított alakú, a közepén lévő hurokba lehetett fűzni a nyakláncot. Az előzetes becslések szerint Kr. u. 120-300 körülire datálják.

Nyakba akasztható római fallosz Horncastle-ből

A Római Birodalomban igen elterjedtek voltak a férfi nemi szervet mintázó falloszok, amelyek alapanyaga az aranytól kezdve a csonton át a különböző ötvözetekig terjedtek. A talizmánként funkcionáló nyakbavalót viselője a gonosz varázslatok kivédése céljából hordhatta. A férfi nemi szerv miniatűr változata egyfajta mágikus védelmet biztosított például a szemmel verés ellen, de a római hitvilág szerint abban is segített, hogy a férfi, akkor és amikor kell, ne mondjon csődöt.

A fallikus istenségről, Fascinusról köztudott volt, hogy képes védelmet nyújtani a gonosz erőkkel szemben, így miniatűr jelképéről is így vélekedtek. Elsősorban a katonák körében volt hihetetlenül népszerű, nem csupán nyakláncként hordták, olykor például a lószerszámok díszítéseinél is előkerült. Gyakran a gyermekek is kaptak ilyen talizmánt, hiszen a korabeli vélekedés szerint ők még jobban ki voltak téve a szellemek ártó szándékainak.

Mivel a légiók körében igen elterjedt volt, az egykori birodalom szinte minden zugában találnak falloszokat a régészek. Nagy-Britannia sem kivétel, sőt, a szigetország különösen gazdag a Jakab-korabeli, valamint a viktoriánus kori angolok szemében erkölcstelennek tűnő tárgyakban, amely olykor igen hosszú ideig a múzeumok pincéiben porosodtak. A legnagyobb kollekciót Camulodunumban, a mai Essex megyei Colchesterben találták, amely sokáig a rómaiak legfontosabb britanniai központja volt. Lincolnshire-ben mindezidáig csupán kevés fallosz bukkant elő, így még viszonylag ritkaságnak számít.

A horncastle-i fallosz leginkább a lóhámokon lévő díszítésekhez hasonlít, azonban a kopottsága arra enged következtetni, hogy nyakba akasztva hordhatta egy civil. Mindezt azért állítják biztosra a kutatók, hiszen megtalálásának helyszínén nem volt sem erőd, sem bármilyen ismert katonai tábor.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!