2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kerül Kamilla királyné fejére a Koh-i-Noor gyémánt III. Károly koronázásán

2023. február 15. 11:22 MTI

Nem foglalják bele III. Károly király feleségének koronájába a Koh-i-Noor gyémántot – közölte kedden a Buckingham-palota.  

A Koh-i-Noor gyémánt
A Koh-i-Noor gyémánt utolsó nyilvános szereplésén, Erzsébet anyakirályné koporsóján a koronába foglalva, 2002. április 9.

A bejelentésnek politikai jelentősége van, a felbecsülhetetlen értékű, 105 karátos ékkövet ugyanis India évtizedek óta visszaköveteli Nagy-Britanniától, és ha a brit királyi házaspár májusi koronázási ceremóniáján a Koh-i-Noor feltűnne, az komoly eséllyel diplomáciai viszályhoz vezetne a brit és az indiai kormány között.

A nem teljesen ismert előtörténetű és hevesen vitatott tulajdonú gyémánt hosszas hányattatás után 1849-ben, Pandzsáb brit annektálása után – a hivatalos verzió szerint „ajándékként” – került a Brit Kelet-Indiai Társaság révén a helyi brit főkormányzó birtokába, és 1851-ben érkezett Londonba, ahol először Viktória királynő egyik ünnepi kitűzőjét ékesítette, végül a koronaékszerek közé került.

A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megtaposásaként tartják számon.   

A Koh-i-Noor a hagyományoknak megfelelően csak női koronákat díszített: 1911-ben belefoglalták V. György király felesége, Mária királyné koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébet anyakirálynéé – a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő édesanyjáé – lett.

A gyémántot London ősi erődjében, a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. Legutóbb az életének 102. évében, 2002-ben elhunyt anyakirályné búcsúszertartásának idejére hagyta el a Towert: akkor a Westminsterben felravatalozott koporsóra helyezték.

III. Károly király koronázása május 6-án lesz az ősi londoni koronázó templomban, a Westminster-apátságban.

Ugyanaznap Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király házastársát a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynéi korona illeti meg. A férfi uralkodó hitvesét ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

A Buckingham-palota keddi bejelentése szerint Kamilla koronázásához V. György király feleségének, Mária királynének a koronáját használják, de a Koh-i-Noor gyémánt nélkül.

Az udvar szóvivője elmondta, hogy a koronát már ki is hozták a Towerből, hogy a megfelelő méretre igazítsák, emellett olyan gyémántokat is beleillesztenek, amelyeket II. Erzsébet királynő – III. Károly édesanyja – saját ékszerkollekciójából válogattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!