2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy sikerrel mutatkozott be az új Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria a Velencei Biennálén

2023. május 19. 14:26

Sikerrel mutatkozott be a világ egyik legrangosabb kulturális eseménye, a Velencei Építészeti Biennálé szakmai megnyitóján a Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épülete és azt megvalósító Liget Budapest projekt. A megnyitón résztvevő, a világ minden tájáról érkezett szakemberek szerint kiemelt nemzetközi figyelemre méltó az idén tízéves nagyszabású kulturális városfejlesztési program, melynek első új múzeumi épülete, a Néprajzi Múzeum áll a 18. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának fókuszában. A kiállítást holnaptól november végig láthatja a nagyközönség. A Ferencz Marcel ( Napur Architect ) által tervezett Néprajzi Múzeum Európa jelenleg legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési programja, a Liget Budapest projekt keretében egy éve, 2022 májusában nyílt meg. A Magyar Pavilon látogatói a kiállított mértékarányos Városliget makett, továbbá fotók, videók és digitális információk segítségével képet kaphatnak a Liget projekt további fejlesztéseiről is, így az Új Nemzeti Galéria tervezett épületét is megismerhetik. A Liget Budapest Projekt koncepciója és eddig megvalósult világszínvonalú új épületei, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza teljes mértékben egybecsengenek a 2023. évi Velencei Biennálé fő témájával, mely az építészetre, mint a jövő laboratóriumra tekint. A Liget Projekt kulturális örökségünk élő megőrzésének és a 21. század nyelvén való sokrétű bemutatásának nemzetközileg is kiemelkedő példája – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

memnyitó
Sokan voltak kíváncsiak a magyar pavilon megnyitójára (Liget Budapest / Mohai Balázs)

A Néprajzi Múzeum épületét bemutató Reziduum elnevezésű kiállítás egy hang-, tér- és fényinstalláció, amelyben a kulturális emlékezet egy olyan reprezentációjára tesz kísérletet, ahol láthatóvá válnak a különböző kulturális rétegek, a régmúlt használati tárgyaitól az új épületen és annak urbanisztikai kontextusán át a kortárs zenéig.

A Néprajzi Múzeum tervezésére 2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, az Akropolisz Múzeumot tervező Bernard Tschumi Architects és a Google kaliforniai székházát tervező Björke Ingels Group. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve lett a győztes.

„Az a tény, hogy a világ tervezőirodáinak rendkívül erős, elit mezőnyében egy magyar terv bizonyult a legjobbnak, a kortárs hazai építészet egyik legnagyobb, világraszóló sikere. Az elkészült Néprajzi Múzeum ma Európa egyik legmodernebb múzeumi épülete, kiállító- és közönségforgalmi terei, fokozatosan megnyíló kiállításai és különleges műszaki megoldásai világszínvonalúak. A sokrétű magyar innováció egyik legfontosabb eredménye, amelyet most büszkén mutathatunk be az építész társadalom egyik legfontosabb nemzetközi találkozóhelyén, a Velencei Biennálén.” – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Néprajzi a nemzetközi építész- és ingatlanszakma figyelmét már az eredményhirdetést követően magára irányította, s a szaksajtó a kontinens egyik legizgalmasabb új kortárs múzeumépületeként követte megvalósulását. A múzeum olyan rangos nemzetközi elismeréseket tudhat magáénak, mint a londoni International Property Awards, melyen már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.

Elnyerte az Archello építészeti magazin 2022 legjobb projektje elismerését, kulturális építészet kategóriában bizonyult a legjobbnak a svájci BLT Design Awardson és a rangos kínai IDEA-TOPS megmérettetésén, illetve a German Design Awardson is begyűjtötte a zsűri kiemelt elismerését.

A Velencei Biennálé magyar kiállításán a Néprajzi Múzeum mellett a látogatók megismerkedhetnek az idén 10 éves Liget Budapest Projekt eddigi eredményeivel, de ízelítőt kaphatnak a nagyszabású városfejlesztési projekt közeljövőben megvalósuló elemeiről is.

„A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van” – mondta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa, rámutatva, hogy ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. „Csak akkor lesz nemzetközi hírű és rangú bármely újonnan tervezett kulturális negyed, ha van benne legalább egy kortárs építésű, kiváló kvalitású művészeti múzeum – enélkül bármely tervezett kulturális negyed a nemzetközi láthatóság alatt marad.

„A Liget projekt esetében ez a művészeti múzeum az Új Nemzeti Galéria épülete, amely az építészeti Nobel-díjat jelentő Pritzker-díjas japán SAANA építésziroda világszínvonalú tervei alapján valósul majd meg: új, kiemelt vonzerőt jelentve Budapestnek és az országnak a nemzetközi turizmus terén, s természetesen egy nagyszerű új intézményt minden művészetszerető magyar ember számára. Úgy a jelen, mint a jövő generációival szemben is bűn volna elszalasztani ezt a lehetőséget, mikor a sikerhez vezető út hosszabb és rögösebb részén már túl vagyunk” – emelte ki Baán László. Hozzátette: „A jelenlegi háborús helyzetből fakadó gazdasági nehézségek miatt sok egyéb állami beruházás mellett át kellett ütemezni az Új Nemzeti Galéria megépítését is, ám ha a nemzetközi gazdasági feltételrendszer normalizálódik, akkor 2024-25-ben megindulhat a fejlesztés megvalósítása.”

A Magyar Pavilon látogatói a kiállított léptékarányos Városliget makett, valamint fotók, videók és digitális információk segítségével képet kaphatnak a Liget Budapest projekt további fejlesztéseiről is, így az Új Nemzeti Galéria rövidesen megvalósuló új épületét is megismerhetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Baán László miniszteri biztos a Magyar StandonA Néprajzi Múzeum épületét nemzetközi tervpályázaton választották kiGyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megnyitón

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár