2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

2019. május 27. 16:51 Múlt-kor

19:00-21:00 óra között

Az egész konyhai személyzetre szükség van a vacsora felküldéséhez. A mosogatólegény ismét elmosogat, majd ő és a konyhai cselédlány kitakarítják a konyhát és elrendezik a szennyes ágyneműt.

Nyolc órakor a lakáj csengővel vagy gonggal jelzi a vacsoraidőt, majd 15 perc múlva, amikor az ételt felküldik, ismét jelez. Felszolgálja a vacsorát, és várakozik az asztal mellett. Ezt követően visszaviszi a tányérokat a konyhába, eltávolítja a terítőt, és leporolja az asztalt, majd leoltja a lámpákat az étkezőben. Ezután segít elkészíteni és felszolgálni a teát és a kávét a dolgozószobában vagy az étkezőben, majd elmosogatja az üvegtárgyakat és ezüstöket, amelyeket a vacsoránál használtak.

A vacsoracsengő szavára az alárendelt cselédlány előbb vár néhány percet, majd végigjárja a földszinti szobákat, és rendbe teszi őket a fentebb említett módon. Amíg a család étkezik, végigjárja az immár üres emeleti szobákat is, és előkészíti az ágyakat éjszakára (eltávolítja a dísztakarókat és díszpárnákat), ellenőrzi a kandallók tüzét és a mosakodótálakat, és kiüríti az éjjeli edényeket.

21:00

A konyhai cselédlány elkészíti és felszolgálja a szolgák vacsoráját (supper), ezt követően a konyhai személyzet is megeszi sajátját. A lakáj várakozik a hallban, amíg az esetleges vendégek távoznak.

22:00

Vége a hosszú napnak. A lakáj, ha szükséges, felszolgálja a késői vacsorát (supper) a családnak, és a hálószobába való gyertyát ad azoknak a családtagoknak, akik nyugovóra kívánnak térni. Segít a komornyiknak bezárni a ház ablakait és ajtóit, míg a konyhai cselédlány ellenőrzi a tüzek biztonságát, és bezárja a konyhát. Az alárendelt cselédlány meleg vizes üvegeket visz fel a hálószobákba, majd maga is nyugovóra tér.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
19. századi szolgák a skóciai Edinburgh-ban (kép forrása: tour-scotland-photographs.blogspot.com)Háziszolgák a northumberlandi Hexhamben valamikor 1860 és 1880 között (kép forrása: estatejobs.com)Kép forrása: PinterestAz északnyugat-angliai Cumbriában lévő Brayton Hall háziszolgái 1890 körül (kép forrása: odysseytraveller.com)Vizet hordó cselédlányok (kép forrása: victorian-era.org)Kép forrása: reframingthevictorians.blogspot.comKép forrása: TwitterSzolgák a beltoni parókián, 1889. (kép forrása: nen.gov.uk)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár