2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

2019. május 27. 16:51 Múlt-kor

13:00-15:00 között

A szakács felküldi a család ebédjét, míg a konyhai cselédlány a szolgálók étkezőibe küldi a vacsorájukat. A mosogatólegény elmosogat.

Ezen idő alatt a lakáj a házon kívüli feladatait végezheti – vagy kíséri a családot, vagy egyedül végez olyan feladatokat, mint a számlák befizetése vagy meghívók kézbesítése. Ha nincs rá szükség, a lakáj ilyenkor pihenhet is.

A földszinti személyzet ebben az időablakban fogyasztja el saját ebédjét, a délutáni sürgés-forgás előtt. A konyhai személyzetnek jut néhány perc pihenő, majd a szakács nekiáll a családi vacsora (dinner) elkészítésének, ebben segítségére van a konyhai cselédlány, főleg ami a nyárson sülő ételeket, és a zöldségek és hús főzését illeti. A mosogatólegény elmosogat mindent, beleértve a serpenyőt és a nyársat, amelyeket – mivel vasból vannak – homokkal és vízzel súrolva tisztít meg, majd szárazra töröl és a tűz elé helyez, a rozsdásodás megelőzése érdekében. Az ő feladata a konyhai szeméttől való megszabadulás is – moslékként kivinni azt a disznóknak, vagy elégetni.

A családi ebéd közben az alárendelt cselédlány végigellenőrzi a szobák kandallóit, valamint általában véve rendet tesz – megigazítja a párnákat, leszedi a halott leveleket és szirmokat a növényekről, valamint segít a gondnoknak csoportosítani a javítandó ágyneműt és ruhákat. Emellett maga is varr és foltoz ruhákat, köztük a sajátjait is.

16:00-17:00 között

A lakáj végigjárja a folyosókat és a szobákat. A családi teát (uzsonnát) követően összegyűjti a tálcákat és visszaviszi a teához használt porcelánokat a kamrába. A teljes személyzet öt órakor teázik, ezt a kamrai cselédlány készíti el – ő itt végzi a munkáját, többnyire italokat és lekvárokat készít.

A teaidőt követően a lakáj meggyújtja a lámpákat, bezárja a zsalukat, és behúzza a függönyöket a nappali szobákban. Segít a komornyiknak megteríteni a vacsoraasztalt: a hagyomány szerint az első lakáj viszi az ezüstöket, a második a porcelánokat, míg a komornyik helyezi el az ezüstöket és üvegeket az asztalon. Ha vendégeket várnak, egy lakáj a folyosón várakozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
19. századi szolgák a skóciai Edinburgh-ban (kép forrása: tour-scotland-photographs.blogspot.com)Háziszolgák a northumberlandi Hexhamben valamikor 1860 és 1880 között (kép forrása: estatejobs.com)Kép forrása: PinterestAz északnyugat-angliai Cumbriában lévő Brayton Hall háziszolgái 1890 körül (kép forrása: odysseytraveller.com)Vizet hordó cselédlányok (kép forrása: victorian-era.org)Kép forrása: reframingthevictorians.blogspot.comKép forrása: TwitterSzolgák a beltoni parókián, 1889. (kép forrása: nen.gov.uk)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár