2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

2019. május 27. 16:51 Múlt-kor

6:00-7:00 között

Minden szolga számára korán indul a nap. Reggel hat órakor a mosogatólegény kinyitja a konyhát, kitisztítja és begyújtja a tűzhelyeket, megtölti a szenesvödröket, és előkészíti a nyársat és a serpenyőt. Kitakarítja a szobát, a szakács magánhelyiségét és az éléskamrákat. Megtisztítja a tálalókat, az asztalokat és a vágódeszkákat. Hetente legalább kétszer felsikálja homokkal is a padlót.

A konyhai cselédlány ugyanebben az időpontban kel, segít a takarításban és tisztításban, kihelyezi az aznapra szükséges hozzávalókat és eszközöket, majd nekiáll elkészíteni a szolgák reggelijét.

Fél hétkor a lakáj kinyitja a ház főbb szobáinak ablakain a zsalut, és szenet visz a nappali helyiségekbe. Kefével és szivaccsal a szükséges mértékben kitisztítja saját, illetve ura ruháit, valamint a cipőket és késeket, valamint kitakarítja a komornyiki éléskamrát. Üríti, kitisztítja és újra feltölti a házban található lámpákat (működési elvüktől függően olajjal, illetve szénnel), majd tiszta kötényt ölt, és megterít a család reggelizőasztalán.

Eközben az alárendelt cselédlány jelentkezik a gondnok szobájánál, ahol leellenőrzik, megvan-e minden szükséges felszerelés a munkájához használt kis ládájában. Munkáját a dolgozószobában kezdi, ahol elhúzza és leporolja a függönyöket, és kitisztítja a szobák kandallóit.

Ez korántsem könnyű feladat: amellett, hogy ki kell kaparnia (a nála lévő „cselédládába”) a hamut, le kell tisztítania a kandalló alapját képező követ, és ki kell helyeznie a szenesvödröket a folyosóra, hogy a lakáj összegyűjthesse és feltölthesse őket.

A kisebb szőnyegeket kiviszi tisztítani. Hetente legalább kétszer a nagy szőnyeget kézzel átkeféli, majd felhajtja sarkait, és felsöpri a parkettát. A por összegyűjtése mellett ez azért is fontos, hogy az esetleg elejtett apró tárgyak (például fülbevalók) visszakerüljenek tulajdonosukhoz (sok arisztokrata ilyen tárgyak szándékos elrejtésével „tesztelte” új alkalmazottait – ha a tárgy nem került elő, két dolgot jelenthetett: a szolga vagy nem takarított rendesen, vagy zsebre tette azt).

Ezt követően bezárja a szobát legalább negyed órára, hogy a por leüljön, és megismétli e procedúrát a hasonló szobákban (zeneszoba, nappali).A por leültével visszatér a szobákba, és erőteljesen végigdörzsöli a bútorokat, mindkét kezében ronggyal.

8:00-9:00 között

Nyolc órakor a szakács a konyhába érkezik, ahol felsorakoztatja a személyzetet, és megvizsgálja kezük, illetve körmük, hajuk és egyenruhájuk tisztaságát, valamint ellenőrzi a tüzek és konyhai eszközök jelenlétét.

Eközben a konyhai cselédlány kiküldi a reggelit a szolgák lakosztályára és a gondnoki szobába – a magasabb beosztású személyzet, köztük a szakács is utóbbiban fogyasztja reggelijét. A konyhai személyzet többi tagja a konyhában teszi ugyanezt, a mosogatólegény utánuk is elmosogat.

Saját reggelijét követően a lakáj ébreszti a ház minden egyedülálló férfi lakóját, szobáikban elhúzza a függönyt, és összegyűjti előző napi ruháikat.

Reggeli teendői végeztével az alárendelt cselédlány kezet mos, és nehéz, szürke munkakötényét egy tiszta fehérre cseréli. Felvesz egy felszolgálótálcát a kamrából, és meglátogatja a családtagok és vendégek szobáit, az említett egyedülálló férfiak kivételével. Ezt követően minden hálószobába visz meleg vizet a mosakodáshoz, majd leül saját reggelijét megenni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
19. századi szolgák a skóciai Edinburgh-ban (kép forrása: tour-scotland-photographs.blogspot.com)Háziszolgák a northumberlandi Hexhamben valamikor 1860 és 1880 között (kép forrása: estatejobs.com)Kép forrása: PinterestAz északnyugat-angliai Cumbriában lévő Brayton Hall háziszolgái 1890 körül (kép forrása: odysseytraveller.com)Vizet hordó cselédlányok (kép forrása: victorian-era.org)Kép forrása: reframingthevictorians.blogspot.comKép forrása: TwitterSzolgák a beltoni parókián, 1889. (kép forrása: nen.gov.uk)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár